Tanah Runtuh: Puluhan Dilapor Hilang Di Jawa Timur - Berita Dunia | mStar

Tanah Runtuh: Puluhan Dilapor Hilang Di Jawa Timur

Diterbitkan: Sabtu, 1 April 2017 9:38 PM

Gambar hiasan tanah runtuh.

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Tiga puluh lapan orang disahkan maut dan puluhan lagi dilaporkan masih hilang dalam kejadian tanah runtuh di Desa Banaran, Pulung di Ponorogo, Jawa Timur pada Sabtu.

Menurut laporan beberapa media dalam talian yang memetik Komandan Komando Daerah Tentera Ponorogo, Slamet Sarjianto, jumlah mangsa terkorban adalah berdasarkan laporan yang diterima sebaik operasi mencari dan menyelamat digerakkan sejurus kejadian pada tengah hari Sabtu.

"Menurut keterangan warga, sebanyak 38 orang termasuk 16 pekerja ladang halia tertimbus dalam kejadian tanah runtuh itu," katanya.

Slamet berkata runtuhan tanah itu menimbus 30 buah rumah di kawasan bukit berkenaan yang diteroka penduduk sebagai ladang halia sejak bertahun-tahun lalu.

Beliau juga berkata susulan kejadian, ratusan penduduk Desa Banaran telah dipindahkan ke kawasan selamat dan pihak berkuasa menyediakan khemah sementara untuk mereka.

Kerja-kerja mencari dan menyelamat secara manual bagaimanapun dihentikan sejak 5 petang tadi (waktu tempatan) bagi menunggu bantuan jentera berat untuk membersihkan runtuhan tanah tersebut.-Bernama

Tags / Kata Kunci: Tanah Runtuh , jawa timur
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan