Jiran Anggap Khalid Masood 'Lelaki Baik' - Berita Dunia | mStar

Jiran Anggap Khalid Masood 'Lelaki Baik'

Diterbitkan: Jumaat, 24 Mac 2017 9:30 AM

Khalid Masood

(Ubah saiz teks)

LONDON: Lelaki yang ditembak seorang anggota polis dalam serangan maut di luar Parlimen Britain pada Rabu lalu dikenal pasti sebagai bekas banduan berusia 52 tahun iaitu Khalid Masood.

Polis London berkata, dia telah disabitkan dengan beberapa kesalahan namun tiada satu pun daripadanya berkaitan keganasan.

Pihak polis mengesahkan bahawa dia adalah warganegara British.

Dia dibesarkan oleh seorang ibu tunggal di bandar Rye, menurut The Times.

Iwona Romek

Perdana Menteri Theresa Mei berkata dia pernah disiasat oleh agensi perisikan MI5 "berhubung dengan kebimbangan mengenai keganasan".

Tetapi Masood tidak pernah disabitkan dengan kesalahan keganasan dan "tidak menjadi subjek sebarang siasatan," kata polis.

Walaupun polis percaya Masood bertindak sendirian, kumpulan Negara Islam mendakwa dia adalah salah satu daripada "tentera" yang bertindak memerangi pelampau di Iraq dan Syria.

Sementara itu jiran Masood, Iwona Romek menyifatkan dia adalah 'lelaki yang baik'.

"Dia adalah seorang lelaki yang baik. Saya pernah melihat dia berkebun di luar rumah.

"Dia mempunyai seorang isteri, seorang wanita muda Asia dan kanak-kanak kecil yang masih pergi ke sekolah,"  Romek, bekas jirannya kepada Birmingham Mail.

Media lain telah melaporkan bahawa dia adalah seorang bapa kepada tiga orang anak.

Romek berkata keluarga terbabit secara tiba-tiba berpindah keluar dari rumah mereka di Winson Green, sebuah kawasan di barat Birmingham sekitar Krismas lalu tanpa mengucapkan selamat tinggal. AFP

Tags / Kata Kunci: Khalid Masood
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan