Malala Ditawar Pengajian Di Oxford - Berita Dunia | mStar

Malala Ditawar Pengajian Di Oxford

Diterbitkan: Ahad, 12 Mac 2017 11:36 AM

(Ubah saiz teks)

PENERIMA Anugerah Keamanan Nobel, Malala Yousafzai menerima tawaran melanjutkan pengajian ke universiti di Britain selepas mengemukakan permohonan untuk memasuki Oxford.

Remaja berusia 19 tahun nyaris maut akibat ditembak di kepalanya oleh puak Taliban pada 2012 kerana berkempen mempertahankan hak wanita mendapatkan pendidikan.

Malala telah memohon untuk menyertai Lady Margaret Hall, Oxford di mana idolanya, bekas presiden Pakistan, Benazir Bhutto melanjutkan pengajian di situ.

Penerima Anugerah Keamanan Nobel paling muda itu mengumumkan mengenai tawaran yang diterimanya pada persidangan pendidikan di Birmingham.

"Tawaran bersyarat itu memerlukan saya mendapat tiga A di peringkat A-Level bagi membolehkan saya melanjutkan pengajian dalam bidang Politik, Falsafah dan Ekonomi," katanya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang sentiasa menyokong dan memberi semangat untuk beliau mencapai matlamat hidupnya.

"Saya berharap dapat terus belajar dan pada masa sama bekerja untuk Tabung Malala bagi memastikan setiap kanak-kanak lelaki dan perempuan mendapat peluang belajar," katanya.


Tags / Kata Kunci: Malala , Nobel , Oxford
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan