Peguam Indonesia Siap Sedia Bantu Siti Aisyah - Berita Dunia | mStar

Peguam Indonesia Siap Sedia Bantu Siti Aisyah

Diterbitkan: Rabu, 22 Februari 2017 10:29 AM

Salah satu gambar Siti Aisyah yang diperoleh daripada Facebook miliknya seperti disiarkan Kompas.com.

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Kerajaan Indonesia memberi jaminan akan menyediakan khidmat bantuan perundangan kepada Siti Aisyah, rakyatnya yang kini ditahan susulan kes pembunuhan Kim Jong-nam.

Kes berkenaan mendapat perhatian apabila abang tiri pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un itu maut selepas diserang dua wanita termasuk Siti Aisyah menggunakan cecair beracun di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2), 13 Februari lalu.

Setakat ini, empat suspek termasuk Siti Aisyah telah ditahan polis, manakala empat dalang yang disyaki merancang pembunuhan itu telah meninggalkan Malaysia dan tiga lagi suspek sedang diburu.

"Saya percaya akses akan diberikan pihak berkuasa Malaysia untuk peguam kita menemui Siti Aisyah, kita tunggu bagaimana nanti," kata wakil Menteri Luar Negero, Abdurrahman Mochammad Fachir di Kompleks Istana Presiden di sini, Selasa, demikian lapor Kompas.com

Fachir berkata, setakat ini, pihak perundangan Indonesia sudah berhubung dengan pihak penyiasat Malaysia berhubung perkara itu.

Bagaimanapun, katanya, peguam terlibat masih belum dapat menemui dan berkomunikasi dengan Siti Aisyah yang kini ditahan reman tujuh hari.

"Kami menghormati peraturan di Malaysia yang menetapkan tujuh hari untuk proses siasatan," katanya.

Fachir menambah, Menteri Luar Negeri, Retno Marsudi sendiri telah menghubungi rakan sejawatannya di Malaysia, Datuk Seri Anifah Aman berkaitan Siti Aisyah.

Malahan, katanya, pihak berkuasa Malaysia telah memberi jaminan untuk terus berkomunikasi dengan Indonesia berhubung kes ini.

"Malaysia sendiri akan memerlukan kita dalam banyak hal seperti maklumat dan data, jadi tentunya akan ada komunikasi dalam hal ini," katanya.Tags / Kata Kunci: Siti Aisyah , Jong-nam , KLIA2
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan