Siti Aisyah Pendiam, Naif - Jiran - Berita Dunia | mStar

Siti Aisyah Pendiam, Naif - Jiran

Diterbitkan: Sabtu, 18 Februari 2017 11:16 AM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Bagi mereka yang mengenali Siti Aisyah, dakwaan bahawa wanita berusia 25 tahun dari Serang, Banten, itu terlibat dalam kes pembunuhan berprofil tinggi di Malaysia sukar diterima.

Siti Aisyah yang dipercayai ditahan di Malaysia kerana terlibat dalam pembunuhan Kim Jong-nam, abang tiri pemimpin negara itu Kim Jong-un, disifatkan sebagai gadis pendiam dan naif di kalangan jiran dan saudara maranya.

Dia pernah tinggal di sebuah rumah yang terletak di lorong kecil di daerah Tambora, Jakarta Barat.

Pada ketika itu dia tinggal di sana bersama bekas suaminya, Gunawan Hasyim dan bekas bapa mertuanya, Liang Kiong atau lebih dikenali sebagai Akiong.

Bagi jirannya, Siti Aisyah disifatkan sebagai salah seorang daripada berjuta-juta rakyat Indonesia yang mencari peluang pekerjaan di negara jiran, Malaysia.

"Dia jarang bercampur dengan orang lain. Namun saya yakin orang itu adalah dia. Saya mengenalinya dari gambar dan saya pernah melihat dia sebelum ini.

"Dia seorang pendiam dan naif dari rantau ini," kata Anisa Fitri, salah seorang jirannya.

Halimah, seorang lagi jirannya yang tinggal di Tambora sejak 1969 terkejut dengan berita tersebut dan berkata amat kasihan melihat Siti yang diheret ke dalam kes itu.

"Dia pernah tinggal berjiran dengan saya sebelum berpindah," kata Halimah.

Kali terakhir Akiong yang menjalankan perniagaan perniagaan di rumahnya melihat Siti Aisyah pada 28 Januari lalu semasa sambutan Tahun Baru Cina di Serang sebelum dia pergi ke Malaysia.

"Agak mustahil (dia terlibat dalam kes pembunuhan itu). Saya mengenalinya. Dia memegang nilai tradisional jawa dan merupakan menantu dan isteri yang baik," kata Akiong.

Menurut Akiong, Siti Aisyah hanya lulusan sekolah tinggi junior yang tidak begitu fasih berbahasa Inggeris.

Dia pernah bekerja di Batam sebagai penjual pakaian.

Akiong tidak boleh ingat tarikh perkahwinan anak lelakinya dengan Siti Aisyah tetapi tahu mereka bercerai pada 2012 berikutan permintaan wanita itu.
Tags / Kata Kunci: Siti Aisyah , Kim Jong-nam , kes bunuh
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan