Lelaki Britain Miliki Nokia 3310 'Tertua' Di Dunia - Berita Dunia | mStar

Lelaki Britain Miliki Nokia 3310 'Tertua' Di Dunia

Diterbitkan: Jumaat, 10 Februari 2017 11:51 AM

(Ubah saiz teks)

LONDON: Seorang lelaki Britain mendakwa memiliki telefon bimbit Nokia 3310 paling 'tua' di dunia dan masih berfungsi sehingga ke hari ini.

Dave Mitchell, 40, membeli telefon klasik itu pada tahun 2000 dan tidak pernah menukar gajet tersebut yang dianggap sebagai 'lasak dan kuat'.

Malah dia tidak kisah menjadi bahan lawak oleh rakan-rakannya kerana membawa telefon ketinggalan zaman itu meski pun Mitchell hanya boleh menggunakannya untuk menghantar mesej, membuat dan menerima panggilan, mengira menerusi kalkulator dan bermain permainan 'Snake'.

Telefon itu tidak memiliki talian Internet tetapi Mitchell berkata, dia tidak mempunyai masalah meneruskan kehidupan harian tanpa teknologi moden dan masih mampu melayari dunia maya menggunakan komputer.

"Saya pernah diberikan telefon pintar oleh anak lelaki kira-kira beberapa tahun lalu, tetapi saya tidak memerlukannya.

"Saya lebih selesa berhubung menggunakan telefon lama ini walaupun sudah ketinggalan zaman," katanya.

Telefon itu digunakan sepanjang dia berkhidmat selama 10 tahun dalam tentera Britain di Iraq, Afghanistan, Jordan dan Jerman.

Walaupun pernah dimasukkan dalam mesin basuh secara tidak sengaja, telefon milik Mitchell itu masih bertahan dan berfungsi dengan baik selepas 17 tahun digunakan.

"Tidak kira apa yang berlaku pada Nokia saya ini, ia tetap berfungsi dengan baik seolah dibuat daripada bahan yang kuat," katanya.

Tags / Kata Kunci: Dave Mitchell , Nokia 3310
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan