Wilayah Narathiwat Dilanda Banjir - Berita Dunia | mStar

Wilayah Narathiwat Dilanda Banjir

Diterbitkan: Isnin, 2 Januari 2017 11:30 PM

-fotoAFP

(Ubah saiz teks)

NARATHIWAT: Hujan tanpa henti selama empat hari berturut-turut menyebabkan 10 daripada 13 daerah di wilayah Narathiwat dilanda banjir.

Gabenor Narathiwat Sittichai Sakda berkata sejumlah 23,549 penduduk di 150 kampung dalam 10 daerah berkenaan terjejas akibat banjir yang menyebabkan paras air naik sehingga 50cm.

"Jika hujan tidak berhenti dalam waktu terdekat, wilayah Narathiwat akan diisytiharkan kawasan bencana alam," katanya kepada pemberita ketika meninjau kawasan terjejas banjir, Isnin.

Antara daerah di wilayah Narathiwat yang terjejas banjir termasuk Sungai Golok, Weng, Sukirin, Sungai Padi, Chanet, Jok Irong, Ranget dan Sri Sakorn.

Sementara itu, pihak berkuasa termasuk tentera mula memindahkan penduduk yang tinggal berhampiran Sungai Golok tengah hari tadi apabila air sungai itu mula melimpah ke kawasan kediaman penduduk akibat hujan lebat.

Antara kawasan kediaman penduduk di tebing Sungai Golok yang paling teruk terjejas ialah Pengkalan Prapa, Pengkalan Haji, Pengkalan Jambu, Pengkalan Buluh, Lang Daan dan Kedai Baru.

Penduduk yang terjejas dipindahkan ke Sekolah Tesaban 4.

Tags / Kata Kunci: Narathiwat , banjir
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan