Bekas Pekerja Bank BSI, Individu Kedua Disabit Kes 1MDB - Berita Dunia | mStar

Bekas Pekerja Bank BSI, Individu Kedua Disabit Kes 1MDB

Diterbitkan: Jumaat, 16 Disember 2016 2:19 PM

Yvonne Seah Yew Foong

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Bekas pegawai bank swasta, BSI, Yvonne Seah Yew Foong menjadi orang kedua disabitkan dalam siasatan Singapura ke atas kes pengubahan wang haram yang didakwa mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Yew Foong, 45, mengaku terhadap tiga tuduhan di mahkamah negeri Singapura pada Jumaat kerana  membantu memalsukan dokumen dan gagal melaporkan urus niaga mencurigakan yang didakwa berkaitan pembiaya Malaysia, Low Taek Jho.

Pendakwa raya memohon mahkamah mengenakan hukuman penjara dua minggu.

Penyelia Yew Foong, Yak Yew Chee, sedang menjalani hukuman penjara 18 minggu selepas mengaku bersalah pada November untuk kesalahan yang sama.

Yew Chee, 57,  juga didenda S$24,000, akan menyerahkan S$7.5 juta kepada negeri itu bagi 'menunjukkan penyesalan sebenar beliau', kata peguamnya bulan lepas.

Selain itu, pekerja BSI ketiga, pengurus perhubungan, Yeo Jiawei, mengaku tidak bersalah dan keputusan untuk tuduhan mengganggu saksi dijangka dibuat pada 21 Disember ini.

Jiawei, 33, menghadapi tujuh tuduhan lain, termasuk pengubahan wang haram dan menipu.

Perbicaraan mereka akan dijalankan secara berasingan dan ia dijangka bermula pada April tahun depan.

BSI telah ditutup di Singapura pada Mei kerana urusannya dengan 1MDB, seperti mana Falcon Private Bank bulan lepas.

Low, yang juga dikenali sebagai Jho Low, telah dikenal pasti oleh pihak berkuasa Singapura sebagai seorang yang mempunyai kepentingan dalam siasatan transaksi haram yang sedang dijalankan melibatkan 1MDB, di sebalik dakwaan beliau telah menggelapkan wang berbilion ringgit dari dana negeri ini.

Beliau sebelum ini menyifatkan tugasnya dengan 1MDB sebagai kerja-kerja perundingan tidak rasmi yang tidak melanggar mana-mana undang-undang.  - The Straits Times/Asia News Network
Tags / Kata Kunci: BSI , 1MDB , Yvonne Seah Yew Foong
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan