Pertikaian Harta Anak Hartawan Malaysia Di Singapura - Berita Dunia | mStar

Pertikaian Harta Anak Hartawan Malaysia Di Singapura

Diterbitkan: Rabu, 30 November 2016 3:20 PM

–foto The Straits Times/Asia News Network

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Anak-anak kepada yang hartawan hartanah Malaysia membuat tuntutan di Mahkamah Tinggi ke atas empat syarikat milik keluarga, yang salah satunya mempunyai 32 unit ruang niaga di Bukit Timah Shopping Centre bernilai kira-kira $68 juta (RM212 juta).

Lapan anak perempuan kepada mendiang Loong Yoke Phin adalah pemegang saham minoriti dalam empat syarikat itu dan telah menyaman satu-satunya anak lelaki dalam keluarga, serta anak-anaknya, dan juga seorang lagi adik perempuan kerana penindasan.

Lapan beradik itu, yang berumur 54-64 tahun, berusaha untuk mendapatkan kepentingan mereka sama ada dengan menjual saham kepada defendan pada harga yang akan ditentukan oleh penilai bebas atau dengan menutup syarikat.

Antara lain, mereka mendakwa bahawa defendan, Long Shin, 66, serta empat anaknya dan anak ketiga dalam keluarga, Sweet Ying telah mengecualikan mereka daripada pengurusan syarikat dan tidak memberikan dividen daripada pendapatan sewa bernilai lebih dari $5.4 juta (RM20 juta).

Sweet Ying yang mempunyai 6.23 peratus pegangan saham seperti adik-beradik yang lain bagaimanapun telah meninggal dunia akibat kanser pada usia 62, 14 Januari lalu, seminggu selepas tuntutan mahkamah telah difailkan. Anak lelakinya telah dinamakan sebagai defendan.

Defendan, diwakili oleh Peguam Kanan Lok Vi Ming, berpendapat bahawa saman itu adalah sama dengan 'penyalahgunaan proses' kerana pertikaian keluarga itu telah diselesaikan dalam perjanjian penyelesaian yang ditandatangani pada Jun tahun lepas.

Tetapi plaintif tidak bersetuju, memberi alasan melalui peguam mereka dari Lee Bon Leong & Co bahawa dokumen itu hanyalah satu perjanjian sementara, dan mereka masih mempunyai hak untuk memfailkan prosiding jika terdapat pihak yang gagal mencapai penyelesaian akhir.

Satu perbicaraan untuk menentukan sama ada perjanjian pada 2015 itu dibuat secara sah bermula semalam.

Lapan beradik ini juga telah memfailkan prosiding yang sama di Malaysia untuk berurusan dengan syarikat dan hartanah.

Mendiang Loong tiba di Singapura dari Malaysia pada 1960-an dan meraih kekayaannya dalam projek-projek pembinaan, termasuk Bukit Timah Shopping Centre.

Beliau menubuhkan dua syarikat untuk memegang pelaburan hartanah di sini.

Syarikat utama, Long Win Investment, mengumpul pendapatan sewa daripada 32 unit pusat membeli-belah itu.

Ia juga mempunyai dua anak syarikat milik penuh, dalam perniagaan perabot dan pergudangan. Beliau juga menubuhkan Long Win Realty tetapi kebanyakan asetnya telah dijual.

Beliau mahukan kepentingan dalam syarikat yang lebih besar untuk isteri dan anak lelakinya, berbanding anak perempuannya. Si isteri telah memberikan sahamnya kepada anak lelakinya itu sebelum dia meninggal dunia pada 2014.

Lapan adik-beradik perempuan itu mendakwa selepas kematian bapa mereka pada tahun 2008, saudara lelaki dan adik ketiga mereka mempunyai kawalan majoriti, dan menguruskan syarikat untuk manfaat diri mereka sendiri.

Tetapi defendan menyatakan bahawa firma itu, walaupun milik keluarga, tidak pernah menjadi syarikat yang dikendalikan oleh keluarga.

Ketika bapa mereka masih hidup, beliau telah membuat keputusan muktamad dan menjelaskan kepada anak-anaknya bahawa mungkin 'hanya ada seekor harimau di mana-mana gunung'.

Beliau telah mengarahkan anak lelakinya itu untuk mengambil alih perniagaan selepas kematiannya dan memberitahu anak-anak perempuannya untuk menyokong saudara lelaki mereka.

Defendan menyatakan bapa mereka yang mahu perniagaannya diteruskan selepas kematiannya dan tidak pernah berhasrat untuk menutup syarikatnya. -– The Straits Times/Asia News Network

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan