Kembar Siam Bercantum Kepala Selamat Dipisahkan - Berita Dunia | mStar

Kembar Siam Bercantum Kepala Selamat Dipisahkan

Diterbitkan: Sabtu, 15 Oktober 2016 10:07 AM

Anias dan Jodan selamat dipisahkan selepas menjalani pembedahan selama 20 jam di Hospital Montefiore dekat Chicago sejak 13 Oktober 2016. - MAIL ONLINE

(Ubah saiz teks)

CHICAGO: Sepasang kembar siam di Amerika Syarikat (AS) selamat menjalani pembedahan selama lebih 20 jam memisahkan kepala yang bercantum pada Jumaat.

Anias dan Jadon Mcdonald, 13 bulan, menjalani pembedahan tersebut di Hospital Montefiore dekat Bronx, Chicago sejak Khamis.

Menurut pakar bedah mengetuai operasi pembedahan itu, Dr. James Goodrich berkata, keputusan yang dicapai setakat ini sangat mengagumkan apabila pasangan kembar itu dipisahkan.

Namun Goodrich mengakui ketika pembedahan itu dilakukan, beliau mempertimbangkan untuk menghentikan prosedur selepas mendapat banyak tisu yang dikongsi oleh pasangan kembar itu walaupun pihaknya menggunakan teknologi tiga dimensi (3D) sebagai persediaan.

Jelasnya, setiap kali tisu yang bercantum dipotong, kadar degupan jantung dan tekanan darah Anias mula menurun.

"Tetapi saya berjaya memastikan tiada perkara buruk berlaku.

"Jadon terlebih dahulu keluar dari wad kira-kira pukul 7 pagi manakala Anias kekal dalam bilik pembedahan sehingga pukul 1 petang," katanya.


Sumber berita: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3838409/Out-surgery-Twin-boys-conjoined-head-finally-separate-20-hour-op-veteran-surgeon-stopped-half-way-through.html

Tags / Kata Kunci: Kembar Siam , Bercantum Kepala
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan