Pikap Penghantar Susu 'Diburu' Bimbang Digunakan Untuk Pengeboman - Berita Dunia | mStar

Pikap Penghantar Susu 'Diburu' Bimbang Digunakan Untuk Pengeboman

Diterbitkan: Khamis, 1 September 2016 1:00 PM

(Ubah saiz teks)

PATTANI: Komander Tentera Wilayah Keempat, Lt Jeneral Wiwat Pathompak telah mengarahkan pegawai-pegawainya untuk memburu sebuah pikap penghantar susu yang dirampas oleh enam lelaki bersenjata di sebuah sekolah di daerah Sai Buri Pattani, petang Selasa, bimbang ia mungkin digunakan untuk pengeboman kereta.

Jurucakap Pasukan Operasi Dalam Negeri Tentera, Kolonel Yutthanam Petchmuang berkata pegawai keselamatan mengesyaki kecurian itu, yang berlaku di hadapan Sekolah Ban Chamao Samton mungkin menjadi satu jenayah generik untuk disiasat oleh polis dan bukannya berkaitan dengan pemberontakan yang berterusan.

Wiwat telah mengadakan mesyuarat pada petang Selasa untuk menganjurkan usaha untuk mencari pikap jenis Isuzu itu serta meningkatkan keselamatan di kawasan terbabit.

Orang ramai juga digesa untuk mencari pikap itu yang dimiliki oleh Abdul-baka Malaya dan mempunyai nombor plat Pattani Bor Thor 1426.

Ketua Daerah Sai Buri, Om Chualaem turut mengumumkan ganjaran 100,000 Baht untuk sesiapa sahaja yang memberikan maklumat dan membawa kepada penemuan kenderaan itu.

Mereka memeriksa bahan letupan, senjata dan dadah yang berkemungkinan dibawa masuk oleh motosikal dan kereta ke dalam bandar.

Penguasa Muang Songkhla, Pol Kolonel Alongkorn Srimawuth berkata dengan kemasukan rakyat Malaysia yang meraikan cuti sambutan pada 31 Ogos, pusat pemeriksaan akan membantu pengunjung berasa lebih selamat.

Dalam perkembangan berasingan, suspek pemberontak meletupkan bom di tepi jalan, yang didakwa mensasarkan pasukan renjer separa tentera yang kembali ke kem asas mereka dari acara hari sukan di sebuah sekolah tempatan di daerah Yoh I Rong, di Narathiwat, Rabu.

Tiada sebarang kemalangan jiwa dalam serangan itu, yang berlaku pada pukul 2.30 petang di Jaru Sathien Road di Tambon Mareu Book. The Nation/Asia News Network
Tags / Kata Kunci: pikap curi , pengeboman kereta
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan