Gempa Bumi Kuat Landa Myanmar - Berita Dunia | mStar

Gempa Bumi Kuat Landa Myanmar

Diterbitkan: Rabu, 24 Ogos 2016 8:45 PM

Orang ramai berkumpul di kawasan lapang selepas mereka bergegas keluar dari pejabat berikutan gegaran yang dirasai di Kolkata, India, Rabu. Pegawai-pegawai berkata gempa bumi kuat berukuran 6.8 magnitud menggegarkan pusat Myanmar. -fotoAP

(Ubah saiz teks)

YANGON: Gempa bumi kuat berukuran 6.8 magnitud melanda Myanmar pada Rabu, lapor Kajian Geologi Amerika Syarikat.

Agensi itu berkata, gempa bumi itu melanda pada kedalaman 84 kilometer (52 batu), menggegarkan bangunan tinggi di ibu negara Thailand, Bangkok, wartawan AFP melaporkan.

Ia turut dirasai di bandar Kolkata, India, menggegarkan struktur-struktur tinggi dan menyebabkan penduduk panik.

"Perkhidmatan kereta api bawah tanah telah digantung ekoran kebimbangan gempa susulan," kata jurucakap Metro Railway Kolkata, Indrani Banerjee kepada AFP.

Gempa bumi itu dirasai di seluruh selatan dan barat daya Bangladesh berhampiran dengan sempadan Myanmar, dengan rakaman televisyen menunjukkan penduduk berlari ke arah jalan raya.

Sekurang-kurangnya 20 orang cedera apabila pekerja-pekerja panik cuba melarikan diri sebuah bangunan di kawasan perindustrian Savar di luar Dhaka, televisyen ATN Bangla melaporkan.

Tiada laporan mengenai kecederaan di Myanmar, tetapi pegawai-pegawai berkata mereka sedang memeriksa laporan awal bahawa beberapa buah pagoda telah rosak di negara majoriti penduduk beragama Buddha ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan