Australia Kaji Hanyutan Serpihan MH370 - Berita Dunia | mStar

Australia Kaji Hanyutan Serpihan MH370

Diterbitkan: Rabu, 24 Ogos 2016 8:01 PM

(Ubah saiz teks)

SYDNEY: Sekeping replika serpihan besar daripada pesawat hilang Malaysia Airlines MH370 akan dibiarkan hanyut dan dikesan oleh satelit dengan harapan ia dapat membantu mencari lokasi kemalangan pesawat, menurut pegawai Australia, Rabu.

Australia mengetuai pencarian pesawat itu yang hilang pada Mac 2014 bersama 239 orang di atas kapal dan kini sedang menyelesaikan siasatan di dasar Lautan Hindi.

Dalam kemas kininya mengenai pencarian dalam air yang setakat ini gagal menemui sebarang serpihan daripada pesawat, kerajaan Australia berkata kajian pemodelan drift baru akan dilakukan.

Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) berkata, walaupun pakar-pakar telah bekerja untuk melakukan pemodelan drift serpihan MH370 sejak 18 bulan lalu, satu 'kajian intensif selanjutnya akan dilaksanakan'.

Antara serpihan penting yang akan dijadikan model adalah sekeping serpihan pertama daripada MH370, flaperon berukuran dua meter yang terdampar di pulau Reunion pada Julai 2015.

"Sejak sembilan bulan lalu terdapat pelbagai serpihan ditemui di sepanjang garis pantai barat Lautan Hindi yang telah dikaitkan dengan MH370," kata JACC dalam kenyataan itu.

"Flaperon tersebut, bagaimanapun, amat penting kerana ia adalah serpihan pertama yang ditemui dan oleh itu ia menghabiskan sejumlah masa untuk hanyut."

Fasa pertama kajian itu, akan bermula beberapa bulan akan datang.


Tags / Kata Kunci: MH370 , JACC , flaperon
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan