Rakyat Singapura Berjaya Tangkap Semua Pokemon Mengaku Dibantu Kawan Di Luar Negara - Berita Dunia | mStar

Rakyat Singapura Berjaya Tangkap Semua Pokemon Mengaku Dibantu Kawan Di Luar Negara

Diterbitkan: Jumaat, 19 Ogos 2016 3:46 PM

Terence Ho

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Terence Ho mendakwa menjadi orang pertama di Singapura yang berjaya menangkap kesemua 145 Pokemon, hanya 10 hari selepas permainan Pokemon Go dilancarkan di sini.

Dua pemain lain yang dilaporkan telah menyempurnakan tangkapan mereka adalah Ahmed Ali, 23, dari London dan Nick Johnson, 28, dari New York.

Tetapi sebahagian pemain Pokemon Go tidak puas hati dengan cara Ho melakukannya.

Ho, 39, menangkap hampir semua Pokemon dengan membuat perjalanan di seluruh Singapura, termasuk Sentosa dan Punggol.

Dia berjalan dan menunggu dari pukul 8 malam sehingga awal pagi untuk mencari atau 'mengevolusikan' jenis-jenis Pokemon, katanya kepada The Straits Times.


Beliau menunjukkan kepada The New Paper, yang menemu bualnya pada Rabu, secara langsung video Pokedexnya sebagai bukti.

Bagaimanapun, terdapat empat jenis Pokemon yang jarang-jarang ditemui di benua ini dan dia telah meminta rakan-rakannya di luar negara untuk menangkap mereka dengan cara log masuk ke dalam akaunnya.

Sebagai contoh, seorang kawannya di Sydney telah membantunya menangkap Kangaskhan, yang hanya terdapat di Australia dan New Zealand.

Walaupun beberapa netizen berkata ia satu penipuan, Ho memberitahu The Straits Times bahawa ini adalah cara kreatifnya.


Katanya, pemain menggunakan semua cara dan kaedah untuk mendapatkan kelebihan dalam permainan, dan ini adalah salah satu cara 'kreatif' dalam menyelesaikan masalah.

Dia mendapat idea itu ketika melihat seorang perempuan meminjam telefon teman lelakinya untuk bermain permainan itu apabila telefonnya kehabisan bateri.

Untuk pergi ke negara-negara lain bagi mendapatkan beberapa Pokemon yang jarang ditemui akan memerlukan masa, katanya.

"Saya hanya mahu menyelesaikannya dan menamatkannya, kemudian beralih kepada melakukan perkara-perkara lain. Saya tidak akan menghabiskan ribuan dolar untuk satu permainan," katanya.

Dia tidak menipu aplikasi itu dengan 'meletakkan' dirinya di lokasi lain menggunakan "spoofing GPS", satu cara penipuan yang boleh membuatkan pemain disekat daripada permainan, katanya.

Tags / Kata Kunci: Poekmon Go , Pokedex , Terence Ho
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan