Polis Thailand Tunggu 'Berita Baik' Tidak Lama Lagi - Berita Dunia | mStar

Polis Thailand Tunggu 'Berita Baik' Tidak Lama Lagi

Diterbitkan: Sabtu, 13 Ogos 2016 8:32 PM

(Ubah saiz teks)

BANGKOK: Polis Thailand menunggu 'berita baik' tidak lama lagi dalam siasatan terhadap beberapa insiden pengeboman dan serangan diwilayah di selatan pada Jumaat dan sehari sebelum itu yang menyebabkan 4 orang maut dan 35 orang cedera termasuk 10 pelancong asing.

Timbalan Ketua Polis Thailand, Jen Pongsapat Pongcharoen berkata, pasukan penyiasat masih mengumpul bukti mengenai insiden dan sebaik sahaja selesai, polis akan mengeluarkan waran tangkap.

"Polis Wilayah 8 memaklumkan bahawa mereka mempunyai berita baik dalam masa satu atau dua hari mengenai suspek kerana pihak berkuasa masih mengumpul bukti dan sebaik sahaja selesai, mereka akan mengeluarkan waran tangkap kemudian."

"Pihak berkuasa percaya suspek masih berada di Thailand," katanya kepada media di ibu pejabat Polis Diraja Thailand, Sabtu.

Pongsapat turut mengesahkan bahawa pihak berkuasa belum membuat penangkapan berhubung insiden ketika spekulasi di kalangan media tempatan mendakwa bahawa dua orang telah ditahan sebagai sebahagian daripada siasatan.

Timbalan Ketua Polis Thailand ituberkata, mereka yang ditahan oleh pihak berkuasa hanya untuk tujuan soal siasat sebagai saksi. 

Beliau berkata, orang ramai awam dan pelancong tidak perlu panik terhadap situasi kerana pasukan keselamatan termasuk polis dan tentera telah meningkatkan keselamatan di semua tempat awam dan kawasan tumpuan pelancong.

"Tiada insiden keganasan berlaku malam tadi dan hari ini," kata Pongsapat.

Beliau juga berkata, berdasarkan maklumat perisikan terkini, tiada tanda-tanda bahawa Thailand akan terjerumus dalam satu lagi kancah pengeboman dan  serangan seperti yang berlaku dalam beberapa hari kebelakangan.

Serangan bom dan perbuatan khianat dilaporkan di beberapa lokasi di wilayah selatan termasuk kawasan tumpuan pelancong Phuket, Krabi dan Hua Hin semasa cuti umum di Thailand.

Pada Jumaat,  ialah cuti umum di Thailand sempena ulang tahun Kelahiran Permaisuri Sirikit ke-84.

Pelancongan memainkan peranan penting dalam ekonomi Thailand yang dijangka menerima 30 juta pelancong asing tahun ini dan menyumbang kira-kira 10 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kadar setiap tahun. -Bernama

Tags / Kata Kunci: Thailand , Jen Pongsapat Pongcharoen
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan