Ibu Mertua Taikun Formula One Diculik - Berita Dunia | mStar

Ibu Mertua Taikun Formula One Diculik

Diterbitkan: Selasa, 26 Julai 2016 6:00 PM

Aparecida Schunk (kiri) bersama anaknya, Fabiana Flosi yang juga isteri kepada taikun Formula One Bernie Ecclestone telah diculik pada malam Jumaat.

(Ubah saiz teks)

IBU mertua kepada taikun Formula 1, Bernie Ecclestone telah diculik di Brazil, menurut laporan.

Aparecida Schunk, 67, ibu kepada isteri Ecclestone, Fabiana Flosi dari Brazil, diculik pada malam Jumaat berhampiran rumahnya di São Paulo.

Penculik dilaporkan menuntut wang tebusan sebanyak £28 juta untuk pembebasannya dan sedang berhubung dengan keluarga Ecclestone, menurut laporan.

Selaku tuan rumah kepada Sukan Olimpik Rio yang hanya tinggal kurang dua minggu lagi, kes ini adalah tamparan terbaru kepada Brazil yang berdepan kebimbangan keselamatan termasuklah jenayah jalanan kepada serangan militan.

Ia juga meningkatkan kebimbangan di kalangan tetamu golongan elit yang mungkin akan mengelak daripada masuk ke negara ini untuk acara tersebut walaupun dengan adanya tindakan keras oleh polis, termasuk pembentukan bahagian khas anti-penculikan.

Negara ini juga sedang mengalami krisis ekonomi terburuk selama hampir satu abad.

Satu sumber yang rapat dengan penyiasatan polis memberitahu majalah Brazil Veja bahawa penjenayah telah menetapkan supaya wang tebusan dibayar dalam pound sterling dan dipecahkan kepada empat beg plastik.

Jumlah ini adalah yang terbesar yang pernah dituntut dalam penculikan di Brazil, yang menyaksikan berlakunya ratusan kes setahun.

Ecclestone,85, bertemu Fabiana,38, pada tahun 2009 menjelang Grand Prix Brazil di Interlagos, di mana dia bekerja sebagai pengarah pemasaran untuk Formula One Brazil.

Bernie Ecclestone (kanan) dan Fabiana Flosi.

Pasangan itu berkahwin tiga tahun kemudian selepas Ecclestone menceraikan isteri yang telah dikahwininya selama 25 tahun, Slavica Radic, yang juga model dari Croatia.

Fabiana dan ibunya yang tinggal di daerah Interlagos di São Paulo, mempunyai hubungan yang sangat rapat.

Bulan lalu, pelayar Paralimpik Liesl Tesch dan pegawai pasukan Sarah Ross telah didatangi dua lelaki ketika menunggang basikal di sebuah taman di Rio.

Salah seorang daripada lelaki itu membawa pistol dan mereka telah dirompak.

Ecclestone merupakan orang keempat terkaya di UK dengan anggaran kekayaan £3.2 bilion, dan salah seorang daripada orang yang paling berkuasa dalam sukan.

Dia berkahwin buat kali pertama pada tahun 1952, pada usia 21 tahun dengan operator telefon Ivy Bamford.Pasangan itu mempunyai seorang anak perempuan, Debbie yang kini berusia 59 tahun sebelum mereka berpisah pada tahun 1960-an.

Dia juga menjalinkan hubungan selama 17 tahun dengan Tuana Tan, dari Singapura dan dalam masa yang sama menjalinkan hubungan sulit dengan model Slavica Malic pada tahun 1982.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan