Singapura Sita Aset RM717 Juta Dalam Siasatan Berkaitan 1MDB - Berita Dunia | mStar

Singapura Sita Aset RM717 Juta Dalam Siasatan Berkaitan 1MDB

Diterbitkan: Khamis, 21 Julai 2016 1:56 PM

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Pihak berkuasa merampas aset bernilai S$240 juta (RM717.45 juta) dalam siasatan membabitkan aliran dana 1MDB yang berkemungkinan terlibat dalam pengubahan wang haram.

Siasatan menjumpai wujudnya "kekurangan" di beberapa bank-bank utama di sini.

"Aliran dana disiasat termasuk mereka yang berkaitan dengan Good Star Limited (Seychelles), Aabar Investments PJS Limited (BVI), Aabar Investments PJS Limited (Seychelles) dan Tanore Finance Corp. (BVI)," kata satu kenyataan bersama oleh pihak berkuasa kewangan Singapura, Jabatan Peguam Negara dan Jabatan Hal Ehwal Komersial.

Kenyataan itu dibuat berikutan tuntutan mahkamah yang difailkan oleh pendakwa raya Amerika Syarikat untuk merampas lebih AS$1 juta (RM4.05 juta) yang didakwa terikat kepada wang yang dicuri daripada dana pembangunan Malaysia.

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura berkata ia telah menyelesaikan pemeriksaannya DBS, Standard Chartered dan UBS, dengan penemuan awal menunjukkan contoh "kegagalan kawalan" dalam ketiga-tiga bank-bank dan "kelemahan dalam proses untuk menerima pelanggan dan memantau urus niaga.

"Bagaimanapun, pemeriksaan tidak mendedahkan dengan meluas kelemahan kawalan atau salah laku kakitangan dalam bank-bank ini, tidak seperti dalam kes BSI Bank," kata kenyataan itu.

Tags / Kata Kunci: 1MDB
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan