161 Maut, 1,440 Cedera Cubaan Rampasan Kuasa Di Turki - Berita Dunia | mStar

161 Maut, 1,440 Cedera Cubaan Rampasan Kuasa Di Turki

Diterbitkan: Sabtu, 16 Julai 2016 1:26 PM

Orang ramai bergembira selepas mereka berjaya mengambil alih semula jambatan Bosphorus, Istanbul, yang sebelum itu ditutup oleh tentera dalam cubaan rampasan kuasa di Turki. -fotoAFP

(Ubah saiz teks)

DIKEMASKINI

ANKARA: Cubaan rampasan kuasa di Turki telah 'digagalkan dengan tindakan perpaduan dan solidariti rakyatnya', menurut Kementerian Luar Turki dalam satu kenyataan yang diedarkan oleh perwakilan asingnya.

"Presiden dan kerajaan kita kekal bertanggungjawab," menurut kenyataan itu, yang dibawa oleh Kedutaan Turki di Washington dan Perwakilan Tetap ke PBB dan diletakkan di laman web agensi berita Anadolu.

Perdana Menteri Turki, Binali Yildirim dilaporkan sebagai berkata, seramai 161 orang terbunuh, 1,440 cedera dan 2,839 anggota tentera ditahan berikutan insiden itu.

"Angkatan tentera Turki tidak terlibat dalam percubaan rampasan kuasa secara keseluruhan. Ia telah dijalankan oleh satu kelompok dalam angkatan tentera dan mendapat tindak balas selayaknya dari rakyat negara kita," katanya.

Berlaku situasi huru-hara pada lewat malam Jumaat apabila kumpulan tentera cuba mengawal jambatan dan fungsi utama di bandar-bandar utama.

Keadaan bertukar menjadi ngeri apabila helikopter tentera memulakan serangan udara dan mengebom lokasi-lokasi utama di ibu negara, Ankara.

Serangan udara di beberapa lokasi termasuk bangunan ibu pejabat Parti AK, kompleks presiden dan kakitangan am telah dilaporkan.

Yildirim mengumumkan zon larangan terbang telah dikuatkuasakan ke atas Ankara, sambil menambah komander tentera, termasuk Ketua Staf, Hulusi Akar, sedang bertugas dan berusaha untuk menghentikan tindakan ketenteraan secara haram itu.

Berjuta-juta rakyat Turki bermalam di jalan-jalan sekitar Turki sebagai tanda sokongan kepada kerajaan.

Presiden Recep Tayyip Erdogan, yang sedang bercuti di pantai bahagian barat daya ketika rampasan kuasa berlaku terbang ke Istanbul sebelum subuh pada Sabtu dan telah bertemu penyokongnya di luar Lapangan Terbang Ataturk.

Pemberontakan itu merupakan 'perbuatan khianat', dan mereka yang bertanggungjawab akan membayar 'harga yang tinggi', dia kemudian memberitahu pemberita pada sidang akhbar yang diatur secara tergesa-gesa.

Tags / Kata Kunci: rampasan kuasa , Binali Yildirim
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan