Lebih Ramai Pemandu Di Singapura Beli Kereta Terpakai Untuk Uber, Grab - Berita Dunia | mStar

Lebih Ramai Pemandu Di Singapura Beli Kereta Terpakai Untuk Uber, Grab

Diterbitkan: Selasa, 31 Mei 2016 3:15 PM

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Syarikat sewa kereta dan syarikat sewa kereta swasta memberikan kesan yang besar terhadap penjualan kereta terpakai, kata para peniaga.

Lebih banyak kereta terpakai dibeli oleh pemandu yang mahu bekerja untuk syarikat sewa kereta swasta seperti Uber dan Grab, kata peniaga kereta terpakai, memetik laporan The Straits Times.


Yong Lee Seng Motor yang berpengkalan di Ubi, di sini, telah menjual kira-kira 20 buah kereta terpakai dalam sebulan kepada pembeli sejak Januari tahun ini berbanding tempoh yang sama awal tahun lalu, dengan peningkatan kira-kira 30 peratus.

I-Deal Auto Trading, di kawasan Sin Ming, kini menjual sekitar 10 buah kereta terpakai sebulan kepada pembeli, serta syarikat-syarikat sewa kereta dan syarikat sewa kereta swasta, kenaikan 50 peratus berbanding tahun lepas.

Empat pengusaha kereta terpakai lain, termasuk 99 Motors Trading dan Prime, berkata mereka telah melihat lebih ramai orang membeli kereta terpakai dengan tujuan memandu untuk syarikat kereta sewa swasta.

Kebanyakan pembeli dari Yong Lee Seng Motor berhasrat untuk memandu kereta terpakai itu sebagai kerja sambilan. Pengarah Urusannya, Raymond Tang berkata: "Mereka mahu mendapatkan pendapatan tambahan kerana ekonomi kelihatan tidak baik."

Syarikat-syarikat sewa kereta juga memperbanyakkan kereta mereka. Prime kini mempunyai kira-kira 240 kereta terpakai yang boleh disewa kepada pemandu, tetapi bercadang untuk menambah jumlahnya kepada 400 tahun ini.

Hawk Asia Pasifik telah menyaksikan 20 peratus kenaikan dalam kadar sewa kereta terpakai di sini, semata-mata pemandu mahu memandu untuk syarikat kereta sewa swasta tahun ini.

Ia telah membeli kira-kira 100 buah kereta terpakai sejak tahun lalu untuk memenuhi permintaan ini.

Uber tidak bertindak balas kepada pertanyaan ini, manakala Grab berkata ia tidak menyewa kereta untuk pemandunya.
Tags / Kata Kunci: Uber , Grab , sewa kereta
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan