Ratu Elizabeth Dirakam Panggil Pegawai Dari China 'Kurang Ajar' - Berita Dunia | mStar

Ratu Elizabeth Dirakam Panggil Pegawai Dari China 'Kurang Ajar'

Diterbitkan: Khamis, 12 Mei 2016 12:31 AM

(Ubah saiz teks)

LONDON: Rakaman kamera menunjukkan bahawa Ratu Elizabeth telah berkata pegawai-pegawai Cina 'sangat kurang ajar' terhadap duta British semasa lawatan negara itu ke Britain oleh Presiden Xi Jinping tahun lepas.

Beliau membuat komen itu di satu majlis berkonsepkan taman di Istana Buckingham pada Selasa, hari yang sama Perdana Menteri Britain David Cameron dirakamkan membuat kenyataan kurang bijaksana mengenai Nigeria dan Afghanistan sebagai negara rasuah.

Komen beliau nampak tidak sesuai memandangkan beliau menjadi tuan rumah kepada pemimpin dua negara itu pada persidangan anti-rasuah di London, Khamis.

Komen Ratu Elizabeth pula tidak membantu untuk usaha kerajaan British terhadap Beijing untuk meningkatkan hubungan perdagangan dengan China.

Ratu Elizabeth yang berusia 90 tahun itu sebelum ini tidak pernah membuat sebarang komen politik atau diplomatik yang sensitif di khalayak ramai, dan jarang-jarang sekali kandungan perbualan peribadinya didedahkan.

Dalam rakaman yang disiarkan oleh BBC, beliau dilihat bertemu pegawai kanan polis Lucy D'Orsi, yang diperkenalkan oleh seorang pegawai sebagai orang telah bertanggungjawab bagi keselamatan semasa lawatan Xi pada Oktober tahun lepas.

"Oh, tidak bernasib baik," kata ratu sebagai tindak balas.

D'Orsi kemudian menerangkan urusan beliau dengan pegawai-pegawai Cina sebagai 'masa yang agak menguji' dan menceritakan bahawa pada satu ketika mereka berjalan keluar dari mesyuarat dan memberitahunya bahawa 'lawatan itu sudah berakhir'.

Ratu Elizabeth berkata: "Mereka sangat kurang ajar kepada duta."

BBC melaporkan bahawa di China, sebarang kenyataan ratu itu telah ditapis daripada buletin beritanya.

Pihak berkuasa China sering menapis perkara yang dibantah mereka daripada buletin berita asing, yang hanya boleh ditonton oleh segelintir penduduk di China kerana saluran TV asing hanya dibenarkan di hotel-hotel mewah dan sejumlah kecil bangunan apartmen terpilih.

Jurucakap ratu berkata: "Kami tidak mengulas mengenai perbualan peribadi ratu. Walau bagaimanapun, lawatan negara China adalah sangat berjaya dan semua pihak bekerjasama rapat bagi memastikan ia berjalan lancar."

Lawatan Xi berlangsung penuh dengan istiadat dan kemegahan, dengan Cameron dan Menteri Kewangan, George Osborne berminat untuk menarik perhatian pemimpin Cina dan pemimpin Britain masa kini serta bakal menambah minat rakyat di negara itu untuk mengenali China.

Tags / Kata Kunci: lawatan negara , Ratu Elizabeth , Xi Jinping
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan