Dua Cedera Dalam Letupan Di Stesen Kereta Api Di Bangkok - Berita Dunia | mStar

Dua Cedera Dalam Letupan Di Stesen Kereta Api Di Bangkok

Diterbitkan: Rabu, 11 Mei 2016 9:05 PM

Tompok kesan darah dilihat pada tempat kejadian letupan dipecayai bom di mana dua orang cedera di stesen keretapi Hualamphong, Bangkok, kira-kira 11.56 pagi Rabu (waktu tempatan). Polis Thailand bagaimanapun menolak kemungkinan ianya berpunca daripada bom. Gambar ihsan Polis Thailand. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

BANGKOK: Satu letupan kecil yang berlaku di stesen kereta api Hualamphong yang sibuk di Bangkok tengah hari Rabu menyebabkan dua lelaki cedera dan polis Thailand menolak ia berpunca daripada letupan bom.

Timbalan Ketua Polis Thailand Jen Pol Sriwara Rangsiphrammanakul berkata letupan itu berlaku pada kira-kira 11.56 pagi (waktu Thailand) dan berpunca daripada serbuk yang belum dikenal pasti yang diisi dalam sebiji botol kecil dan diletupkan menggunakan puntung rokok.

"Ia (letupan) bukan berpunca daripada 'bom ping pong'," katanya kepada pemberita di Rumah Kerajaan Rabu, dan pada masa sama menolak politik sebagai punca insiden itu.

Beliau ditemui pemberita selepas menghadiri mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (NSC) yang dipengerusikan Perdana Menteri Jen Prayuth Chan-o-cha, di sini hari ini.

Media-media tempatan dalam laporan mereka mendakwa letupan itu berpunca daripada bahan letupan dikenali "Bom Ping Pong", bola ping pong yang diisi dengan serbuk letupan.

Sementara itu, Setiausaha Agung NSC Jen Thawip Netniyom berkata pihak berkuasa akan menjalankan ujian forensik untuk mengenal pasti punca letupan itu walaupun kejadian letupan itu dirakam kamera litar tertutup (CCTV).

"Kami perlu mengumpulkan lebih banyak bukti untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku, walaupun letupan dirakam CCTV," katanya kepada pemberita.

Dua mangsa yang cedera dalam letupan itu dikenal pasti sebagai Thanong Maisao, 25, dan Lamai Aungamsap, 30.

Mereka dihantar ke hospital berdekatan untuk rawatan.
Rakaman CCTV menunjukkan kedua-dua lelaki sedang merokok sebelum letupan itu berlaku.

Pegawai polis Thailand termasuk daripada unit Pemusnah Bahan Letupan (EOD) masih menjalankan pemeriksaan di kawasan letupan untuk mengumpul lebih banyak bukti bagi membantu siasatan mereka terhadap insiden itu.


Pada Ogos tahun lepas, bom meletup di kawasan tumpuan ramai Kuil Erawan di  Rachaprasong, Bangkok, menyebabkan 20 orang maut termasuk beberapa rakyat Malaysia.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan