Pusara Puteri Diana Akan Diberi Wajah Baharu - Berita Dunia | mStar

Pusara Puteri Diana Akan Diberi Wajah Baharu

Diterbitkan: Isnin, 9 Mei 2016 6:11 PM

Pusara Puteri Diana di sebuah pulau yang dikelilingi tasik. Foto mirror.co.uk

(Ubah saiz teks)

PUSARA mendiang Puteri Diana akan diberikan wajah baharu menerusi projek pengubahsuaian yang menelan belanja jutaan pound berikutan aduan mengenai ia 'diabaikan'.

Pusaranya yang ditempatkan di sebuah pulau dikelilingi tasik pada 6 September 1997 akan direka semula sempena ulang tahun ke-20 pemergiannya pada tahun depan.

Pada 2014, bekas chef Diana mengkritik abangnya, Earl Spenser kerana mengabaikan pusara wanita berjiwa rakyat itu di Althorp di Northamptonshire, England.

Malah pusara Diana turut didakwa diabaikan dari segi penjagaannya.

Bagaimanapun, pemilik kawasan itu memberitahu ia menjaga pusara berkenaan dengan baik, dan menjelaskan bahawa musim panas selama berbulan-bulan mengakibatkan alga merebak dengan cepat, menjadikan ia lebih sukar untuk dibersihkan.

Kini, pemilik kawasan itu mengumumkan kawasan itu akan melakukan pengubahsuaian secara besar-besaran.

Jurucakap bagi pemilik kawasan itu berkata: "Tasik Oval yang menempatkan pusara Diana, 'Princess of Wales' sedang melalui pengubahsuaian semula secara besar-besaran bagi memperingati beliau.

Ia dijangka siap tepat pada masa bagi ulang tahun ke-20 pemergiannya pada Ogos 2017.

Susulan projek berkenaan, sebanyak 36 pokok besar akan ditanam bagi menandakan setiap tahun kehidupannya, bersama dengan ratusan bunga teratai putih dan bunga ros. - Mail Online

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan