Keluarga Bimbang 'Messi Kecil' Diculik - Berita Dunia | mStar

Keluarga Bimbang 'Messi Kecil' Diculik

Diterbitkan: Rabu, 4 Mei 2016 12:13 PM

(Ubah saiz teks)

KABUL: Murtaza Ahmadi, budak lelaki yang popular selepas memakai beg plastik ala jersi Lionel Messi dilaporkan terpaksa meninggalkan negara kelahirannya, Afghanistan.

Gambarnya yang menjadi viral di Internel dikatakan menjadi punca keluarga Murtaza mahu 'lari' selepas menjadi sasaran ancaman menerusi telefon.

Bapanya, Mohammad Arif Ahmad mendakwa situasi yang dilalui keluarganya menimbulkan kebimbangkan anaknya itu akan menjadi mangsa culik.

Disebabkan itu, katanya, mereka sekeluarga mengambil keputusan berpindah ke Quetta, Pakistan untuk memulakan kehidupan baru.

“Kehidupan kami semakin sukar di Afghanistan. Sebenarnya kami tidak mahu tinggalkan kampung halaman, tetapi ancaman menjadi semakin serius dan menakutkan terutama apabila memikirkan mungkin Murtaza diculik.

“Saya menjual semua harta dan membawa keluarga dari Afghanistan bukan untuk menyelamatkan nyawa anak, tetapi kami semua,” katanya.

Menurutnya, mereka sekeluarga pada mulanya berpindah ke Islamabad, tetapi berpindah sekali lagi ke Quetta kerana tidak tahan dengan kos kehidupan yang tinggi.

Awal tahun ini, persatuan bola sepak Afghanistan berjanji mengatur pertemuan antara Messi yang juga duta Unicef, sama ada dengan membawa atlet itu menemui Murtaza atau mencari cara untuk menemukan mereka sama ada di Sepanyol atau negara lain.

Malangnya, rancangan itu tidak berhasil.

Tags / Kata Kunci: Murtaza Ahmadi , Lionel Messi , Quetta
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan