Bangkok Teruskan Rundingan Dengan Kumpulan Militan Di Selatan Thai - Berita Dunia | mStar

Bangkok Teruskan Rundingan Dengan Kumpulan Militan Di Selatan Thai

Diterbitkan: Selasa, 3 Mei 2016 5:43 PM

Aksara Kerdphol

(Ubah saiz teks)

BANGKOK:  Bangkok akan terus berunding dengan kumpulan-kumpulan militan di selatan Thai dalam usaha mewujudkan keamanan yang berkekalan di wilayah itu walaupun kedua-dua pihak gagal mencapai persetujuan mengenai aspek utama rundingan semasa pertemuan di Kuala Lumpur minggu lepas.

Ketua panel rundingan kerajaan ke rundingan damai, Jen Aksara Kerdpholberkata, rundingan damai antara kerajaan dan kumpulan militan ialah satu-satunya opsyen bagi menangani masalah di selatan Thai.

"Setiap kali apabila saya kembali dari rundingan damai, Saya sentiasa melaporkan kepada Perdana Menteri (Jen Prayuth Chan-o-cha), yang memberitahu saya bahawa rundingan (damai) perlu diteruskan tetapi ia memerlukan masa."

"Jika kita tidak meneruskan rundingan (damai) (dengan militan), apakah penyelesaian masih ada untuk menangani masalah (di selatan Thai)," katanya kepada Bernama dalam temu bual menerusi telefon baru-baru ini.

Beliau menjawab cadangan oleh media tempatan di sini bahawa rundingan damai yang Malaysia bertindak sebagai fasilitator akan dihentikan selepas kedua-dua pihak gagal mencapai persetujuan mengenai Terma Rujukan (TOR) bagi rundingan damai.

Minggu lepas, wakil daripada kerajaan dan Mara Patani, sebuah kumpulan militan di selatan Thai, bertemu di Kuala Lumpur tetapi gagal mencapai apa-apa kemajuan dalam rundingan damai.

Menurut Aksara, kedua-dua pihak masih menghadapi percanggahan besar mengenai beberapa isu utama dalam rundingan damai dan perlu menyelesaikannya sebelum rundingan damai dapat mencapai kemajuan dalam peringkat seterusnya.

"Kami (kerajaan) mahukan keamanan dahulu, kemudian barulah persetujuan mengenai isu-isu berkaitan tetapi mereka (militan) mahu menandatangani (perjanjian) dahulu sebelum mencapai keamanan," katanya.

Aksara mengaku bahawa Mara Patani melahirkan rasa kesal terhadap keengganan kerajaan untuk memperakukan Terma Rujukan, tetapi mereka memahaminya.

Beliau berkata, kerajaan tidak bersetuju dengan Mara Patani mengenai keperluan untuk secara rasmi mengiktiraf kumpulan itu sebagai rakan dalam rundingan damai dan masih merujuk mereka sebagai "Pihak B."

Mengenai mesyuarat seterusnya dengan kumpulan militan, beliau berkata, tarikhnya belum diputuskan tetapi kedua-dua pihak perlu mempunyai agenda sebelum menetapkan temu janji bagi mesyuarat tersebut.-Bernama

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan