27 Pelarian Diselamat Daripada Bot Hanyut Di Pantai Cyprus - Berita Dunia | mStar

27 Pelarian Diselamat Daripada Bot Hanyut Di Pantai Cyprus

Diterbitkan: Jumaat, 1 April 2016 8:07 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

NICOSIA: Dua puluh tujuh pelarian, termasuk enam wanita dan tiga kanak-kanak, diselamatkan daripada sebuah bot nelayan berdaftar di Turki yang hanyut semalaman di barat laut pantai Cyprus, menurut pihak berkuasa pada Jumaat.

Menurut Kementerian Pertahanan Cyprus, pelarian terbabit dilihat berada 14 batu nautika (26 kilometer) dari pantai itu selepas bot tersebut menghantar satu isyarat kecemasan, lapor agensi berita China, Xinhua.

Mereka dibawa menaiki bot polis menuju sebuah pusat pelancongan tempatan di mana mereka menerima pemeriksaan kesihatan sebelum dipindah ke pusat pelarian berhampiran Nicosia. Dua wanita yang mengalami hipotermia dibawa ke hospital tempatan.

Semua pelarian merupakan rakyat Syria kecuali satu keluarga Kurdish.

Cyprus merupakan rantau paling timur di Kesatuan Eropah dan terletak berhampiran negara asal pelarian, namun ia jarang dipilih sebagai batu loncatan untuk ke Eropah kerana satu-satunya jalan keluar ialah dengan kapal terbang.

Pelarian terbabit mendakwa mereka membayar US$2,000 setiap seorang kepada seorang penyeludup rakyat Turki untuk perjalanan sejauh 100 batu nautika (185 kilometer) ke Cyprus.

Selepas sehari berada di laut, penyeludup terbabit meninggalkan bot nelayan itu dengan menaiki sebuah bot lain yang menghampiri, dan memaklumkan dia akan kembali bersama minyak, kata pelarian terbabit.

Polis berkata seorang lelaki dari Syria, yang berusia 39 tahun, ditahan kerana disyaki menjadi sekutu penyeludup Turki itu. 
Tags / Kata Kunci: bot hanyut , pantai Cyprus
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan