Berpisah Di Greece, Akhirnya Dias, Keluarga Bersatu Di Berlin - Berita Dunia | mStar

Berpisah Di Greece, Akhirnya Dias, Keluarga Bersatu Di Berlin

Diterbitkan: Ahad, 21 Februari 2016 1:06 PM

(Ubah saiz teks)

SEEKOR kucing peliharaan keluarga pelarian Iraq terpisah ketika dalam perjalanan menaiki bot menyeberangi Turki ke Greece.

Haiwan yang dinamakan Dias itu panik sebaik tiba di pantai di Lesbos, Greece dan terus lari hingga terpisah dengan keluarga itu.

Penduduk tempatan yang menemui Dias membawanya ke veterinar untuk diberi makan dan tempat tinggal dan kemudiannya diberi nama baharu, Zeus.

Sukarelawan yang mendapat tahu mengenai kejadian itu kemudiannya berusaha mengadakan kempen untuk menyatukannya dengan keluarga pelarian itu.

Sukarelawan Amerika, Ashley Anderson dan rakannya, Amy Shrodes dan Michelle Nhin menghasilkan poster dalam bahasa Inggeris dan Arab yang ditampal di sekitar Greece dan Berlin untuk menyatukan kucing dan keluarga pelarian itu.

Usaha mereka berhasil hinggakan ibu serta lima anaknya yang terlalu rindukan Dias terpaksa terbang ke Berlin untuk menemui kucing seputih sajli itu.

Anderson membiayai perjalanan Dias ke Berlin ketika memulakan kempen untuk menyatukan kucing peliharaannya itu dengan keluarga yang berasal dari Mosul, Iraq.


Tags / Kata Kunci: Dias , Greece , Lesbos , Ashley Anderson
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan