Komander Tentera Laut AS Mengaku Bersalah Dalam Skandal 'Si Gemuk Leonard' - Berita Dunia | mStar

Komander Tentera Laut AS Mengaku Bersalah Dalam Skandal 'Si Gemuk Leonard'

Diterbitkan: Jumaat, 29 Januari 2016 2:07 PM

Leonard Francis

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Komander tentera laut Amerika Syarikat Michael Misiewicz, salah seorang tertuduh dalam skandal 'Si Gemuk Leonard' yang melibatkan rakyat Malaysia, mengaku bersalah atas tuduhan rasuah di mahkamah San Diego pada Khamis.

Misiewicz, yang dilahirkan di Kemboja didakwa telah mengalihkan kapal ke pelabuhan-pelabuhan Asia untuk kontraktor pertahanan Malaysia, Leonard Francis yang digelar 'Fat Leonard', sebagai pertukaran untuk pelacur, wang tunai, dan hadiah bukan berbentuk wang yang lain.

The Associated Press melaporkan bahawa Misiewicz mengaku bersalah terhadap setiap satu tuduhan untuk setiap konspirasi melakukan rasuah dan sogokan kepada pegawai awam semasa pendengaran di Mahkamah Persekutuan San Diego.

Dia berdepan sehingga 20 tahun penjara maksimum jika dihukum bagi kedua-dua pertuduhan, kata laporan itu.

Kesalahan Misiewicz adalah yang kelapan dalam skandal rasuah besar-besaran yang melibatkan Francis dan pegawai-pegawai berpangkat tinggi dalam Tentera Laut Amerika Syarikat.

Francis, pemilik Glenn Defense Marine Asia Ltd (GDMA), yang menyediakan perkhidmatan kapal di pelabuhan Asia Tenggara, pada awal tahun lepas mengaku memberi pelbagai 'hadiah' untuk pegawai-pegawai.

Ini adalah sebagai pertukaran untuk maklumat sulit yang membantunya mengalihkan laluan kapal tentera laut AS bernilai berjuta-juta dolar. Dia kini menunggu hukuman.

Antara 2011 dan 2012, Misiewicz dipercayai menerima tiket teater, perkhidmatan pelacuran dan lain-lain barang, termasuk tiket ke konsert Lady Gaga.

Pendakwa mendapati bahawa dia telah memberikan laluan kapal kepada Francis, dan mereka kemudian bekerja bersama-sama untuk mengalihkan kapal ke pelabuhan Pasifik di mana GDMA dikenakan tarif palsu dan yuran lain.

Misiewicz menjadi tajuk utama pada tahun 2010 apabila dia kembali ke negara asalnya, Kemboja, di mana pada zaman kanak-kanaknya dia telah diselamatkan dari keganasan rejim Khmer Rouge.

Dia telah dijaga oleh seorang pekerja kedutaan Amerika Syarikat ketika berusia enam tahun dan berpindah ke Illinois pada tahun 1973.

Misiewicz mendaftar di Akademi Tentera Laut dan dinaikkan pangkat sebelum menjadi komander pemusnah, USS Mustin.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan