Tujuh Maut Serangan Bom Di Universiti Pakistan - Berita Dunia | mStar

Tujuh Maut Serangan Bom Di Universiti Pakistan

Diterbitkan: Rabu, 20 Januari 2016 3:26 PM

Pasukan tentera berkumpul di luar kawasan universiti bagi mengawal keadaan selepas serangan yang mengorbankan tujuh nyawa, Rabu.

(Ubah saiz teks)

PESHAWAR: Tiga lelaki bersenjata api dan bom menyerang sebuah universiti di Charsadda, barat laut Pakistan mengakibatkan sekurang-kurangnya tujuh terkorban setakat ini.

Bagaimanapun tidak dapat disahkan sama ada jumlah korban itu termasuk penyerang terlibat.

Sebuah stesen televisyen melaporkan, lelaki bersenjata masuk ke universiti itu di wilayah Khyber Pakhtunkhwa dari pintu selatan dan melepaskan tembakan ke arah pelajar serta guru di kelas dan asrama.

Rakaman kehadiran tentera di universiti, anggota keselamatan menyerbu masuk dan orang ramai bertempiaran lari di sekitar universiti berkenaan juga disiarkan stesen berkenaan.

Kejadian itu menyebabkan pasukan keselamatan bertindak dan berbalas tembakan dengan penyerang di pekarangan Universiti Bacha Khan.

Beberapa letupan juga kedengaran di lokasi kejadian yang terletak kira-kira 35 kilometer di pinggir bandar ini.

Timbalan Canselor Universiti Bacha Khan, Fazal Raheem Marwat berkata, serangan masih berterusan dan kedengaran dua letupan di kawasan kampus.

Insiden ini berlaku hampir setahun selepas lelaki bersenjata Taliban membunuh 134 pelajar di sebuah sekolah di bandar ini.

Setakat ini, tiada pihak mengaku bertanggungjawab ke atas serangan itu.-- AFP

Tags / Kata Kunci: Universiti Bacha Khan , bom , Pakistan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan