Bahrun Pakar IT, Bentuk Pasukan Khas Rancang Serangan - Polis - Berita Dunia | mStar

Bahrun Pakar IT, Bentuk Pasukan Khas Rancang Serangan - Polis

Diterbitkan: Selasa, 19 Januari 2016 10:20 AM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Dalang kejadian serangan bom di Jalan Thamrin di tengah ibu kota ini, Bahrun Naim dikatakan mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi maklumat (IT).

Ketua Bahagian Hubungan Manusia Markas Besar Polis Indonesia, Inspektor Jeneral Anton Charliyan berkata, Bahrun menggunakan kepakarannya dalam bidang itu untuk merekrut pengikut dan merancang tindakan keganasan.

“Dia bukan sahaja pakar dalam bidang IT, malah turut mempunyai pasukan khas untuk merancang aktiviti keganasan,” katanya.

Laporan sebelum ini menyebut, sebelum terlibat dalam kegiatan militan, Bahrun dikatakan menjalankan operasi kafe Internet di bandar Solo, Jawa Tengah.

Sehingga kini, polis menahan 12 individu di seluruh negara berkaitan serangan di ibu negara itu.

Siasatan juga menemui bukti kumpulan berkenaan merancang serangan dengan menyasarkan warga asing dan pegawai keselamatan di bandaraya lain seperti Bandung.

Selain itu, rakaman suara lelaki warga Indonesia yang tersebar sejak Sabtu lalu dan dipercayai milik Bahrun tidak dapat disahkan pihak polis republik itu.

"Kita sedia maklum mengenai perkara ini, cuma kita belum boleh menyimpulkan bahawa adakah rakaman suara itu milik Bahrun Naim atau sebaliknya.

"Polis tidak mahu membuat sebarang andaian," kata Ketua Bahagian Penerangan Polis Republik Indonesia, Suharsono.


Tags / Kata Kunci: Bahrun Naim , Anton Charliyan , IT , Solo
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan