Tsai Ing-wen Jadi Presiden Wanita Pertama Taiwan - Berita Dunia | mStar

Tsai Ing-wen Jadi Presiden Wanita Pertama Taiwan

Diterbitkan: Sabtu, 16 Januari 2016 8:58 PM

(Ubah saiz teks)

TAIPEI: Calon parti pembangkang utama Taiwan, Tsai Ing-wen bakal menjadi Presiden wanita pertama negara itu selepas parti pemerintah Kuomintang (KMT) mengaku kalah dalam pilihan raya yang berlangsung pada Sabtu.

“Saya minta maaf... Kita telah kalah. KMT  tewas dalam pilihan raya. Kita tidak cukup bekerja  keras dan gagal memenuhi harapan pengundi,” kata calon KMT, Eric Chu di hadapan penyokong parti itu di ibu pejabat di Taipei.

Pengiraan undi kini masih diteruskan namun jumlah undi  yang dipaparkan oleh siaran langsung di kaca televisyen menunjukkan Tsai memperolehi undian besar, sekitar 60 peratus, berbanding hanya 30 peratus untuk Chu.

Chu tunduk di hadapan penyokong yang kecewa sebagai tanda maaf serta mengisytiharkan peletakan jawatannya sebagai pengerusi parti. 

"Kami mahu mengucapkan tahniah atas kejayaan DPP, ini adalah mandat rakyat Taiwan. 

"Rakyat Taiwan adalah pemenang terbesar," katanya. 

Sokongan  buat Tsai memuncak selepas pengundi melahirkan rasa kurang senang dengan pendekatan presiden Ma Ying-Jeou dari KMT terhadap China.

Beliau akan meletakkan jawatan selepas dua penggal memerintah.

Ketika pertumbuhan ekonomi negara itu dilihat tidak menunjukkan peningkatan, ramai yang kecewa apabila perjanjian perdagangan yang dimeterai dengan China tidak memberi faedah kepada rakyat Taiwan.-AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan