Bomba Silap Sembur Buih Pada Pesawat Lain - Berita Dunia | mStar

Bomba Silap Sembur Buih Pada Pesawat Lain

Diterbitkan: Sabtu, 12 Disember 2015 3:36 PM

Pesawat Fuzhou Airlines dilitupi dengan semburan buih oleh pasukan bomba yang mana amaran kebakaran sebenarnya dari pesawat lain. Foto WEIBO

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Lapangan terbang di wilayah Fujian, China terpaksa ditutup selama 90 minit susulan insiden memalukan selepas pasukan bomba tersilap memberi respons kepada amaran kebakaran apabila membuat semburan buih pada pesawat lain.

Media China melaporkan bahawa insiden yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Fuzhou Changle pada Khamis lalu melibatkan sebuah pesawat Boeing 737-800 dari Air China yang sedang menunggu untuk berlepas.

Seorang juruterbang dekat sebuah pesawat Fuzhou Airlines mendapati percikan api dari enjin kanan milik pesawat Air China dan memaklumkan perkara tersebut kepada menara kawalan lapangan terbang.

Menara kawalan bertindak pantas dengan mengarahkan lapan jentera bomba ke tempat kejadian.

Bagaimanapun, kesemua jentara bomba melepasi pesawat terlibat yang telah pun mematikan enjinnya, dan telah menyembur Fuzhou Airlines selepas mengesan haba dari enjinnya.

Pasukan bomba kemudiannya dimaklumkan oleh menara kawalan bahawa mereka telah tersilap menyembur pesawat lain.

Pesawat Fuzhou Airlines yang telah disembur terpaksa menjalani pemeriksaan manakala penumpangnya perlu dipindahkan dan disediakan penginapan untuk bermalam.

Air China dalam satu kenyataan berkata, percikan dari enjin pesawat itu adalah "normal" dan tidak menimbulkan sebarang risiko terhadap pesawat.

Menurut kenyataan itu, bahagian bahan api pesawat akan memberikan amaran sekiranya enjin beroperasi dalam tekanan rendah.

Mengenai persoalan Air China mengapa pasukan bomba dihantar tanpa mendapatkan pengesahan daripada syarikat penerbangan itu terlebih dahulu mengenai isu percikan, seorang pegawai lapangan terbang berkata: "Ia merupakan satu cara sahaja untuk memastikan kesemuanya berjalan baik dalam keadaan kecemasan.

"Netizen telah memberikan reaksi yang berbeza-beza mengenai insiden itu, dengan antaranya mempersalahkan pasukan bomba di atas kegagalan mereka mengenal pasti logo syarikat penerbangan.

Sebahagian yang lain memuji pegawai menara kawalan kerana mengambil tindakan tegas dan pantas. – The Straits Times/Asia News Network

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan