Donald Trump Gesa Larangan Masuk Orang Islam Ke AS - Berita Dunia | mStar

Donald Trump Gesa Larangan Masuk Orang Islam Ke AS

Diterbitkan: Selasa, 8 Disember 2015 12:02 PM

(Ubah saiz teks)

WASHINGTON: Calon Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump pada Isnin menggesa mewujudkan larangan masuk orang Islam ke negara itu susulan insiden tembakan oleh pasangan suami isteri yang dikaitkan dengan kumpulan militan Negara Islam (IS) di Calfornia pada minggu lalu. 

"Kita tidak mempunyai pilihan," kata Trump pada perhimpunan di South Carolina sambil memberi amaran lebih banyak serangan sebagaimana yang berlaku dalam insiden 11 September sekiranya tindakan tegas tidak diambil.

Kenyataan Trump mengenai "mencegah kemasukan pendatang Islam" mencetuskan pelbagai reaksi banyak pihak termasuk Rumah Putih dan pencabarnya dalam pemilihan presiden 2016, Hillary Clinton dari parti Demokratik dan bekas Naib Presiden Republikan, Dick Cheney. 

Mereka menyifatkan kenyataan kontroversi Trump bertentangan dengan segala pendirian dan kepercayaan mereka.

"Donald Trump tidak waras. Cadangan 'dasar' beliau tidak serius," kata calon Republikan, Jeb Bush di akaun Twitternya.

Bilionair dan bekas bintang realiti TV itu sering menggunakan isu perkauman menggesa supaya larangan penuh terhadap kemasukan orang Islam ke Amerika Syarikat sehingga wakil rakyat negara itu mengenal pasti apakah yang sedang berlaku.

"Negara kita tidak boleh menjadi mangsa kepada serangan dahsyat oleh individu yang hanya percaya dalam jihad dan tiada sebab munasabah untuk menghormati nyawa manusia, sehingga kita dapat mengenal pasti dan memahami masalah ini dan ancaman berbahaya yang ditimbulkan mereka," kata Trump.

Minggu lalu, insiden tembakan berlaku di pusat untuk orang kelainan upaya di California mengakibatkan 14 orang terbunuh. - Reuters


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan