Singapore Airlines Sahkan Terima Ancaman Bom Penerbangan Dari San Francisco - Berita Dunia | mStar

Singapore Airlines Sahkan Terima Ancaman Bom Penerbangan Dari San Francisco

Diterbitkan: Isnin, 23 November 2015 10:12 AM

- Gambar fail

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Penerbangan Singapore Airlines dari San Francisco melalui Hong Kong telah ditangguhkan untuk mendarat di Lapangan Terbang Changi untuk beberapa jam berikutan ancaman bom yang dibuat terhadap pesawatnya.


Penerbangan SQ001 mendarat pada tengah hari Ahad, tetapi penumpang dilaporkan hanya dibenarkan turun pada jam 2 petang.Kenderaan polis dilihat berada di landasan, menurut The Straits Times.

Syarikat penerbangan itu mengesahkan bahawa ancaman bom telah dibuat terhadap penerbangan itu, dan ia telah dirujuk kepada pihak berkuasa.

"Kami kesal kerana tidak dapat menyediakan maklumat lanjut kerana ia melibatkan keselamatan," katanya menerusi akaun Twitter rasmi @SingaporeAir.

Polis berkata dalam satu kenyataan bahawa mereka melakukan pemeriksaan tetapi tidak menemui apa-apa yang mencurigakan pada pesawat atau penumpang.

Ia tidak mengatakan di mana dan bagaimana ancaman itu dibuat.

Beberapa orang menulis di Twitter bahawa penumpang telah diminta menjalani pemeriksaan keselamatan tambahan, dan terdapat isu keselamatan dengan bagasi berdaftar.

Pengguna Twitter @smokestorm23 bertanya mengapa pemeriksaan keselamatan penerbangan itu dipertingkatkan yang membawa kepada kelewatan empat jam.

Seorang lagi pengguna @jooliang1982 menulis di Twitter bahawa pesawat itu ditahan di landasan selama satu jam sebelum penumpang dibenarkan keluar.

@JeannieOng_Lim berkata dia disambut oleh ramai pegawai polis. Dia juga mengadu tentang kelewatan untuk mengambil bagasi.

"Tuntutan bagasi untuk #SQ1 ditangguhkan kerana pemeriksaan keselamatan tambahan. Kami mendarat pada tengahari. Jam sekarang menunjukkan pukul 2.43 petang," tulisnya di Twitter.

Insiden itu berlaku selepas penerbangan Turkish Airlines menuju ke Turki dari New York dilencongkan ke Halifax, Kanada, selepas ancaman bom, kata polis Kanada pada hari Ahad.
Tags / Kata Kunci: ancaman bom , Singapore Airlines
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan