Philadelphia Dinamakan Bandar Warisan Dunia - Berita Dunia | mStar

Philadelphia Dinamakan Bandar Warisan Dunia

Diterbitkan: Sabtu, 7 November 2015 3:47 PM

Independence Hall yang mencatat sejarah kemerdekaan Amerika Syarikat pada 1776 masih berdiri kukuh di Philadelphia.

(Ubah saiz teks)

PHILADELPHIA menjadi lokasi pertama Amerika Syarikat (AS) yang dinamakan sebagai Bandar Warisan Dunia, sebaris pengiktirafan dunia kepada Baitulmuqadis, Kaherah dan Paris sebelum ini.

Pertubuhan Tapak Warisan Dunia (OWHC) memberitahu, Philadelphia diundi pada persidangan yang berlangsung di Arequipa, Peru pada Jumaat.

Philadelphia adalah bandar kelima terbesar di AS itu layak memperoleh status itu kerana adanya Independence Hall yang juga Tapak Warisan Dunia Unesco.

Deklarasi Kemerdekaan negara itu ditandatangani di bangunan bersejarah itu pada 1776, begitu juga debat dan majlis menandatangani Perlembagaan AS pada 1787 ketika George Washington menjadi presiden negara itu.

Keseluruhannya, sebanyak 260 lokasi dunia diiktiraf tapak warisan dan kini Philadelphia adalah salah satu daripadanya, kata Timbalan Datuk Bandarnya, Alan Greenberger.

Setiausaha Agung OWHC, Denis Ricard yang meninjau sekitar bandar yang berubah daripada dermaga kapal kepada taman perindustrian terpegun dengan proses transformasi itu.

Tags / Kata Kunci: Bandar Warisan Dunia , Philadelphia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan