Penyanyi Rap Jerman Terbunuh Dalam Serangan Udara Di Syria - Berita Dunia | mStar

Penyanyi Rap Jerman Terbunuh Dalam Serangan Udara Di Syria

Diterbitkan: Jumaat, 30 Oktober 2015 11:45 AM

(Ubah saiz teks)

WASHINGTON: Penyanyi rap warga Jerman yang menyertai kumpulan militan Negara Islam (IS) didakwa terbunuh dalam serangan udara di Syria, kata pegawai pertahanan pada Khamis.

"Kami percaya dia terbunuh dalam serangan udara yang dilakukan tentera perikatan yang diketuai Amerika Syarikat (AS) awal bulan ini.

"Cuspert bukan sasaran utama kami dan kami tidak menyasarkan untuk serang dia," katanya beberapa pejuang jihad IS yang lain turut terbunuh.

Dikenali dengan nama rap Deso Dogg, Cuspert menukar namanya kepada Abu Talha al-Almani.

Pernah membuat persembahan rap di Berlin, Cuspert merupakan antara pejuang barat yang terkenal dalam kumpulan IS. Dia juga tersenarai sebagai penyokong Al-Qaeda oleh United Nations.

Kumpulan IS melarang sebarang jenis muzik tetapi menyanyi dibenarkan. Beberapa video pejuang jihad yang menakutkan diubah kepada audio.

Sumber daripada IS pada April 2014 berkata Cuspert terbunuh di Syria tetapi kemudian menarik balik dakwaan itu.

Cuspert yang menyertai IS pada 2012 muncul dalam beberapa video kumpulan militan itu termasuklah pada November tahun lepas, video yang menunjukkan seorang pejuang IS memegang kepala seorang lelaki yang dipenggal kerana menentang mereka.

Cuspert yang telah berjanji untuk setia kepada pemimpin IS Abu Bakr al-Baghdadi itu dilantik menjadi ketua rekrut pejuang Jerman. -AFP

Tags / Kata Kunci: Syria , Cuspert
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan