Lima Terkorban Bom Kereta Meletup Dekat Lapangan Terbang Kabul - Berita Dunia | mStar

Lima Terkorban Bom Kereta Meletup Dekat Lapangan Terbang Kabul

Diterbitkan: Selasa, 11 Ogos 2015 10:10 AM

(Ubah saiz teks)

KABUL: Sebuah bom kereta meletup berhampiran pintu masuk lapangan terbang Kabul pada Isnin, membunuh sekurang-kurangnya lima orang dan mencederakan 16 yang lain.

Kejadian berlaku beberapa hari selepas satu siri serangan berani mati di ibu negara Afghanistan, membunuh berpuluh-puluh orang awam dan mencederakan beratus-ratus yang lain.

Gelombang pengeboman di Kabul dan pusat wilayah ekoran perubahan kepimpinan di Afghan Taliban, selepas kematian pengasasnya  Mullah Mohammad Omar didedahkan baru-baru ini.

Serangan telah menyebabkan harapan untuk rundingan damai semula serta-merta dengan kerajaan terputus, dan pemimpin Taliban baru yang dicadangkan, Mullah Mohammad Akhtar Mansour  berhasrat untuk menghantar mesej bahawa pemberontakan tidak akan dibiarkan.

"Serangan ini menunjukkan tahap kekejaman melampau pengganas terhadap orang awam yang tidak bersalah dan tidak bersenjata," kata Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan.

Taliban mengaku bertanggungjawab bagi serangan berani mati semalam di kawasan sesak di luar sebuah pusat pemeriksaan lapangan terbang, dengan menyasarkan "kuasa-kuasa asing".

Seorang pegawai keselamatan di tempat kejadian berkata, serangan itu dilihat menyasarkan dua buah kereta perisai, walaupun tidak jelas siapa yang berada di dalam kenderaan.

Ketua Polis Kabul Abdul Rahman Rahimi berkata lima orang telah meninggal dunia dan 16 orang tercedera.

Seorang wanita dan kanak-kanak adalah antara yang cedera, kata jurucakap kementerian kesihatan awam Wahidullah Mayar.

Jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid berkata mereka yang berada dalam kedua-dua kenderaan sasaran adalah warga asing dan semua telah dibunuh. Dia menafikan bahawa terdapat orang awam Afghanistan terkorban dalam serangan itu.
Tags / Kata Kunci: bom kereta , lapangan terbang Kabul
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan