Lapangan Terbang Bali Ditutup Kerana Abu Gunung Berapi, Ribuan Pelancong Terkandas - Berita Dunia | mStar

Lapangan Terbang Bali Ditutup Kerana Abu Gunung Berapi, Ribuan Pelancong Terkandas

Diterbitkan: Jumaat, 10 Julai 2015 2:08 PM

(Ubah saiz teks)

DENPASAR (Indonesia): Abu yang diterbangkan dari gunung berapi di Indonesia memaksa lebih daripada 100 penerbangan dibatalkan dan lapangan terbang di pulau pelancongan Bali, ditutup, kata seorang pegawai Jumaat.

Langkah itu menyebabkan ribuan pelancong terkandas.

Empat lapangan terbang lain, termasuk lapangan terbang antarabangsa di pulau Lombok, juga ditutup lewat Khamis apabila Gunung Raung di wilayah Jawa Timur memuntahkan gumpalan abu, jurucakap Kementerian Pengangkutan J.A Barata memberitahu AFP.

"Ini adalah untuk keselamatan," kata beliau sambil menambah para pegawai telah memeriksa keadaan setiap beberapa jam tetapi belum dapat memastikan bila lapangan terbang mungkin dibuka semula.

Pihak berkuasa menaikkan status amaran ke tahap kedua tertinggi terhadap Gunung Raung, yang mempunyai ketinggian 3,300 meter (10,800 kaki), akhir bulan lepas selepas ia mula memuntahkan lahar dan abu yang tinggi ke udara.

Kepulan abu memaksa syarikat penerbangan Australia membatalkan semua penerbangan masuk dan keluar dari Bali pada Jumaat, semasa musim puncak percutian di pulau ini.

Bali adalah destinasi percutian kegemaran bagi warga Australia.

Seorang wartawan AFP di lapangan terbang Ngurah Rai Bali berkata terdapat ramai pelancong asing terkandas di lapangan terbang, menunggu maklumat lanjut mengenai penerbangan mereka.

Syarikat penerbangan Indonesia, Garuda berkata ia telah membatalkan sejumlah 112 penerbangan.

Virgin Australia berkata dalam satu kenyataan bahawa "Pasukan meteorologi kami terus bekerjasama rapat dengan Pusat Khidmat Nasihat Abu Gunung Berapi di Darwin dan memantau keadaan.

"Apabila keadaan bertambah baik, penerbangan tambahan akan dijadualkan antara Australia dan Denpasar untuk memastikan tetamu dapat meneruskan perjalanan mereka secepat yang mungkin."

Jetstar juga menggantung perkhidmatannya dan meminta penumpang untuk menghubungi mereka untuk maklumat lanjut.

Dua syarikat penerbangan Australia telah membatalkan penerbangan masuk dan keluar dari Bali beberapa hari sebelum ini kerana abu gunung berapi, sebelum lapangan terbang ditutup sepenuhnya.

Air New Zealand berkata penerbangan yang dijadual berlepas dari Bali pada petang Sabtu telah dijadualkan semula untuk terbang pada awal pagi Ahad, jika keadaan mengizinkan.

Lapangan terbang lain yang ditutup disebabkan abu termasuklah yang kedua terkecil di Lombok dan dua lagi di Jawa Timur yang menawarkan perkhidmatan laluan domestik.
Tags / Kata Kunci: Gunung Raung , gunung berapi , Ngurah Rai
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan