Dua Lagi Wartawan Dibunuh - Berita Dunia | mStar

Dua Lagi Wartawan Dibunuh

Diterbitkan: Jumaat, 3 Julai 2015 10:21 AM

(Ubah saiz teks)

OAXACA, Mexico: Seorang wartawan ditembak mati selepas meninggalkan kawasan stesen radio pada Khamis manakala seorang lagi dibunuh di timur negara berkenaan.

Filadelfo Sanchez Sarmiento dipercayai dibunuh oleh dua lelaki di Miahuatlan, selatan Oaxaca selepas selesai mengacarakan rancangan radio pagi di stesen 103.3 FM La Favorita.

Pihak berkuasa kini melancarkan operasi untuk menangkap kedua-dua suspek tersebut.

Pengarah Kanan Program Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan Amerika yang berpusat di New York, Carlos Lauria berkata pihak berkuasa Mexico perlu menyiasat kes pembunuhan ini dengan teliti dan mewujudkan motif termasuk apa-apa kaitan dengan bidang kewartawanan serta membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

"Jenayah ini tidak boleh dibenarkan menjadi sebahagian antara puluhan kes pembunuhan wartawan yang tidak dapat diselesaikan yang juga mempunyai rekod terburuk di dunia.

Filadelfo merupakan wartawan yang ketiga dibunuh di Oaxaca sejak April lalu.

Terdapat kes lain di mana seorang penulis blog dibunuh di timur Veracruz tetapi tiada butiran mengenai kematiannya.

Wakil Suruhanjaya bagi Perlindungan dan Perhatian Wartawan, berkata Juan Mendoza Delgado yang ditemui mati pada Rabu telah diisytiharkan sebagai dibunuh.

Mendoza Delgado merupakan pengarah sebuah laman web yang dipanggil "Penulisan yang benar" dan dia juga merupakan bekas wartawan jenayah di sebuah akhbar tempatan.

Dia merupakan wartawan yang ke-13 dibunuh di Veracruz sejak 2010.

Mexico menjadi antara salah satu tempat berbahaya bagi golongan wartawan yang kini berperang mengenai pengedaran dadah yang telah mengorbankan puluhan ribu orang sejak 2006.

Lebih daripada 80 pekerja media terbunuh manakala 17 lagi dilaporkan hilang dalam tempoh sedekad lalu.

Tags / Kata Kunci: Mexico , Dadah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan