Kapal Rohingya Diarah Belayar Ke Destinasi Lain - Berita Dunia | mStar

Kapal Rohingya Diarah Belayar Ke Destinasi Lain

Diterbitkan: Jumaat, 15 Mei 2015 9:58 PM

(Ubah saiz teks)

SATUN: Penguatkuasaan lebih ketat oleh pihak berkuasa Thailand, Malaysia dan Indonesia menyebabkan kapal yang membawa pelarian Rohingya tiada tempat untuk dituju.

Pada awal pagi Jumaat sebuah kapal yang membawa kira-kira 450 orang  Rohingya termasuk kanak-kanak dan wanita, telah diarah keluar dari perairan Thailand setelah pihak berkuasa membekalkan mereka dengan barangan keperluan.

Dikatakan, keadaan orang Rohingya dalam kapal itu amat menyedihkan berikutan ada yang jatuh sakit dan banyak meninggal dunia berikutan berada di laut untuk beberapa bulan.

Kapal itu berlabuh di perairan wilayah Satun di sempadan Pulau Khai dan Tarutao untuk dibaiki dan pada pukul 3.50 pagi tadi, pihak berkuasa meminta kapal tersebut keluar dari perairan wilayah Satun dan dikatakan belayar menuju ke Aceh, Indonesia.

Sebelum mereka diminta meneruskan pelayaran, tentera laut Thailand telah memberi bantuan kemanusiaan kepada mereka seperti makanan dan minuman serta  susu untuk kanak-kanak.

Selain itu, anggota tentera laut turut membaiki enjin kapal yang rosak.

Dechraj Simsiri, gabenor wilayah Satun berkata pihak berkuasa tidak membenarkan warga Rohingya memasuki Satun dan mereka hanya boleh memberi bantuan kemanusiaan iaitu makanan dan minuman.

Tags / Kata Kunci: Rohingya , Satun , Thailand

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan