Polis Gagalkan Rancangan Bunuh Pasangan Diraja Britain - Berita Dunia | mStar

Polis Gagalkan Rancangan Bunuh Pasangan Diraja Britain

Diterbitkan: Khamis, 14 Mei 2015 1:46 PM

(Ubah saiz teks)

POLIS berjaya menggagalkan satu rancangan untuk membunuh pasangan diraja, Putera Charles dan Camilla selepas menyerbu satu lokasi di Ireland.

Pihak berkuasa Republik Ireland merampas beberapa bom dan senjata api beberapa kilometer dari lokasi yang dijangka akan dilawati pasangan diraja terbabit pada 19 Mei ini.

Seramai enam suspek berjaya ditangkap dalam satu operasi besar-besaran, termasuk di dua lagi di kawasan Glenfarne di Leitrim.

Charles difahamkan akan memberi penghormatan kepada bapa saudaranya, Raja Mountbatten yang terkorban pada 1979 di kawasan tersebut, yang mengambil masa kurang satu jam perjalanan daripada Mullaghmore.

Kedua-dua lelaki berusia 20-an yang ditahan ditemui memiliki bahan letupan yang sudah diubahsuai serta sepucuk pistol.

Menurut Mirror Online, bom telah diubah suai serta sepucuk pistol yang ditemui di beberapa lokasi seperti di Louth, Wexford dan Dublin menerusi serbuan besar-besaran yang dilakukan di 20 lokasi berbeza seluruh negara.

Enam suspek yang ditahan berusia lingkungan antara 21 hingga 62 tahun dan mereka direman di beberapa stesen Garda (balai polis) di seluruh negara.

Difahamkan, kesemua enam suspek tersebut mempunyai kaitan dengan Tentera Sebenar Republik Ireland (Real IRA) serta Kesinambungan Tentera Republik Ireland (Continuity IRA).

Menurut satu sumber yang memaklumkan kepada sebuah portal media tempatan, Irish Mirror mengenai kesemua sasaran yang berpontensi telah dipantau sejak beberapa minggu lepas.

"Pihak polis telah melakukan pemantauan terhadap mereka sejak beberapa minggu lalu.

"Faktor keselamatan ditingkatkan ke tahap yang lebih tinggi sejurus pengumuman mengenai lawatan kerajaan Britain," lapor sumber tersebut.

Tambahnya lagi, sumber tersebut turut memberitahu bahawa dua bom yang diubahsuai serta sepucuk pistol turut dijumpai di Wexford. Polis mengesahkan bahawa kedua-dua suspek tersebut telah berjaya ditangkap.

"Kedua-dua suspek yang berusia 20-an telah ditangkap di lokasi kejadian dan kini ditahan mengikut Seksyen 30 Akta Kesalahan terhadap Akta Negeri di Balai Polis Manorhamilton," lapor seorang jurucakap polis mengenai kejadian Leitrim.

Tags / Kata Kunci: Britain , Ireland
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan