Seorang Terbunuh, 30 Cedera Ribut Petir Melanda Utara Jerman - Berita Dunia | mStar

Seorang Terbunuh, 30 Cedera Ribut Petir Melanda Utara Jerman

Diterbitkan: Rabu, 6 Mei 2015 9:08 PM

Kerosakn harta benda akibat ribut yang melanda di Buetzow pada Selasa.

(Ubah saiz teks)

BERLIN: Seorang lelaki terbunuh dan lebih 30 orang cedera apabila puting beliung dan ribut petir melanda di bahagian Utara Jerman pada Selasa.

Kejadian tersebut menyebabkan kerosakan tempat tinggal penduduk, malah kawasan paling teruk berlaku di bandar Buetzow yang menyebabkan seorang penduduk cedera parah serta berpuluh yang lain akibat terkena serpihan batu-bata.

Menurut saksi yang menyaksikan kejadian berkata, 'tornado' tersebut memusnahkan bandar yang mempunyai kapasiti seramai 7,800 penduduk di samping turut merosakkan sebuah hospital tempatan.

Tambah lagi, mereka terpaksa menjadikan dewan sukan sebagai tempat berteduh sementara apabila penduduk diarahkan untuk meninggalkan kediaman mereka demi menjaga keselamatan. 

Seorang lelaki berusia 26 tahun terbunuh di pelabuhan utara bandar Hamburg selepas serpihan bumbung menghempap ke atas keretanya di kawasan tersebut serta turut mencederakan teman wanitanya yang sedang hamil yang duduk bersebelahan dengannya.

Disebabkan kejadian tersebut, pokok-pokok yang tumbang menutupi jalan raya serta mengakibatkan landasan keretapi tidak dapat beroperasi di beberapa landasan iaitu dari utara Rhine ke Westphalia dan Mecklenburg ke Vorpommern.

Selain itu, perkhidmatan pengangkutan awam turut terganggu disamping menyebabkan lima kapal kontena terlepas dari tambatannya.

Tags / Kata Kunci: Berlion , Utara Jerman , ribut petir

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan