Obama Ucap Takziah, Krew Germanwings Enggan Terbang - Berita Dunia | mStar

Obama Ucap Takziah, Krew Germanwings Enggan Terbang

Diterbitkan: Rabu, 25 Mac 2015 10:26 AM

(Ubah saiz teks)

WASHINGTON: Presiden Barack Obama menyampaikan ucapan takziah Amerika Syarikat selepas sebuah pesawat Jerman dalam perjalanan dari Barcelona terhempas di kawasan pergunungan Alps Perancis pada Selasa.

Beliau menyifatkan nahas ini sebagai 'menyayat hati', lapor AFP.

Kesemua 150 penumpang dan anak kapal mati apabila pesawat Germanwings itu terhempas di kawasan pedalaman.

Mangsa termasuklah 16 remaja Jerman yang menyertai rombongan sekolah.

"Ia amat menyedihkan kerana nahas ini turut melibatkan kehilangan nyawa kanak-kanak, sesetengah daripada mereka adalah bayi," kata Obama, sambil menambah beliau telah menghubungi Canselor Jerman Angela Merkel.

"Pasukan kami berhubung rapat, dan kami sedang berusaha untuk mengesahkan berapa ramai rakyat Amerika yang mungkin berada di dalam pesawat. Jerman dan Sepanyol adalah antara sekutu kuat kami di dunia."Obama juga menghubungi Perdana Menteri Sepanyol Mariano Rajoy bagi menawarkan bantuan AS.

"Presiden menyampaikan ucapan takziah beliau dan kepada rakyat Amerika, Sepanyol dan kepada keluarga mangsa nahas penerbangan itu," kata satu kenyataan White House.

Sementara itu dailymail.co.uk melaporkan bahawa beberapa rakyat Britain mungkin menjadi mangsa nahas penerbangan 4U 9525 itu, memetik Setiausaha Luar Pjilip Hammond sebagai berkata.

Selain 16 pelajar Jerman dan dua guru, dua warga Australia, enam anak kapal dan seorang penyanyi opera Maria Radner bersama seorang bayinya turut berada di atas pesawat.

Turut terkorban adalah seorang wanita Sepanyol berusia 37 tahun, Marina Bandres Lopez-Belio yang tinggal di Manchester, dan anaknya berusia tujuh bulan, Julian.

Laporan Jerman mencadangkan pesawat tidak dibenarkan membuat penerbangan 24 jam sebelum berlepas dari Barcelona ke Dusseldorf. Pesawat itu telah mengalami isu-isu teknikal, termasuk masalah gear pendaratan.Pendedahan itu akan memberikan tekanan kepada Germanwings untuk menjelaskan mengapa pesawat itu dibenarkan untuk terbang.

Pemeriksaan keselamatan segera kini sedang dijalankan ke atas pesawat A320 yang lain, yang popular dengan syarikat penerbangan bajet.

Sementara itu, penumpang masih terkandas di lapangan terbang Heathrow, Stansted dan Manchester selepas beberapa krew Germanwings, termasuk juruterbang enggan bekerja berikutan kemalangan itu atas kebimbangan keselamatan.

Malam tadi, salah satu kotak hitam perakam penerbangan yang mungkin boleh menjawab punca nahas telah ditemui selepas 500 anggota pasukan mencari dan menyelamat tiba di lokasi nahas di perkampungan terpencil.

Gambar di lokasi kemalangan menunjukkan serpihan, tanpa ada satu pun kepingan bersaiz lebih besar daripada sebuah kereta kecil dan bangkai bertaburan di atas kawasan pergunungan suram di kawasan yang dikatakan berukuran lebih dari satu batu persegi.
Tags / Kata Kunci: Germanwings , Airbus A320
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan