MILF Beri Perlindungan Kepada Marwan - Berita Dunia | mStar

MILF Beri Perlindungan Kepada Marwan

Diterbitkan: Khamis, 12 Mac 2015 5:23 PM

Marwan

(Ubah saiz teks)

MANILA: Kerajaan Filipina mengabaikan maklumat yang menunjukkan bahawa Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), khususnya komandernya, Wahid Tundok, melindungi pakar bom dari Malaysia, Zulkifli Hir atau lebih dikenali sebagai Marwan.

Senator Alan Peter Cayetano yang turun ke Dewan Senat pada Rabu untuk meneruskan kecaman terhadap MILF berkata ia bukan merupakan rakan kongsi keamanan yang boleh dipercayai pada masa kini.

Pada masa yang sama, beliau membuat panggilan penggantian ahli-ahli panel rundingan damai kerajaan dengan perunding yang akan mewakili kepentingan negara.

Cayetano juga mengabaikan amaran perang jika Kongres gagal untuk meluluskan draf Undang-undang Asas Bangsamoro, produk hasil perjanjian damai antara kerajaan dan MILF, dan berkata negara itu tidak layak untuk 'keamanan palsu dan bersifat sementara."

Beliau berkata panel perdamaian membiarkan penglibatan Tundok dalam pertembungan Mamasapano pada 25 Januari yang mengorbankan 44 komando Pasukan Tindakan Khas (SAF), dan telah mengenalpastinya sebagai orang yang melaporkan pertemuan dan mengaturkan gencatan senjata itu.

Panel itu juga telah bertindak membebaskan Tundok selepas dia ditangkap pada Februari 2014, katanya.

Tetapi pertukaran e-mel di antara Marwan dengan saudaranya Rahmat Hir menunjukkan Tundok telah bertindak sebagai pelindung pakar bom Malaysia itu.

E-mel itu adalah sebahagian daripada kertas pertuduhan kerajaan AS terhadap dua bersaudara itu pada tahun 2007, kata Cayetano.

Tundok adalah salah seorang pejuang paling kanan dalam MILF dan mempunyai beberapa kes pembunuhan, pembakaran, rompakan dan jenayah lain.

"E-mel- e-mel menunjukkan bahawa Komander Wahid Tundok adalah dirinya yang merupakan pelindung Marwan," katanya.

Salah satu mesej menunjukkan bahawa Tundok adalah orang memaklumkan kepada Marwan mengenai sumber senjata yang boleh dibeli.

Mesej lain menunjukkan bahawa Tundok telah memberi amaran kepada Marwan agar berada dalam keadaan berjaga-jaga dan tidak tidur kerana tentera sedang merancang untuk menyerang, dan yang ketiga menunjukkan bahawa Tundok memberitahu Marwan untuk berhati-hati dengan bunyi pesawat.

Dalam satu e-mel keempat, Cayetano berkata, Marwan bercakap secara terperinci kepada saudaranya tentang Tundok dan operasi ketenteraan.

Walaupun mengetahui bahawa Tundok melindungi Marwan, panel damai berusaha untuk membebaskan komander MILF pada Februari 2014 selepas dia ditangkap.

Cayetano berkata, ini, bersama-sama dengan bukti yang muncul dalam pendengaran Senat, menunjukkan bahawa MILF tahu Marwan dan sekutunya dari Filipina, Basit Usman, berada di kawasan mereka dan telah berlembut dengan mereka.

Beliau juga berkata pondok Marwan adalah milik komander MILF yang telah mati, dan rakyat Malaysia solat setiap hari di Masjid MILF dan pejuang Kebebasan Islam Bangsamoro (BIFF).

Oleh itu, adalah mustahil bagi kumpulan itu tidak tahu kehadirannya, katanya.

Menjawab kecaman Cayetano itu, Naib pengerusi bagi hal ehwal politik MILF, Ghazali Jaafar berkata, dakwaan bahawa MILF melindungi Marwan adalah 'isu yang telah mati'.

"Kami telah menjawab banyak kali. Kami berkata ia adalah negatif. Kami tidak melindungi Marwan," kata Ghazali kepada Philippine Inquirer dalam satu temu bual telefon.
Tags / Kata Kunci: Marwan , Zulkifli Hir , Alan Peter Cayetano , MILF
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan