Feri Karam: 69 Terkorban - Berita Dunia | mStar

Feri Karam: 69 Terkorban

Diterbitkan: Selasa, 24 Februari 2015 11:06 AM

Angka korban feri karam di Sungai Padma, Bangladesh kini mencecah 69 orang.

(Ubah saiz teks)

DHAKA: Jumlah kematian kejadian feri karam akibat berlanggar dengan kapal kargo di tengah Bangladesh pada Ahad meningkat kepada 69 orang apabila lebih banyak mayat ditemui daripada rangka feri itu.

Sebuah kapal penyelamat yang dilengkapi kren berjaya menarik feri itu ke permukaan air, membolehkan pasukan penyelam dari tentera laut dan jabatan bomba mencari mangsa yang terperangkap.

Laporan  AFP menyebut, usaha menyelamat dan mencari itu dijalankan tanpa henti sepanjang malam, iaitu sehari selepas kemalangan itu berlaku di Sungai Padma, antara yang terbesar di negara itu.

“Pagi ini, lebih banyak mayat ditemui dalam feri itu selepas ia dinaikkan ke permukaan air dan ditarik ke tebing. Jumlah korban kini ialah 69,” kata jurucakap polis, Inspektor Abdul Muktadir.

Feri itu adalah yang kedua karam dalam tempoh dua minggu di negara yang memang terkenal dengan kejadian kemalangan kapal.

Pegawai itu berkata, mereka tidak pasti jumlah penumpang yang hilang tetapi saksi berkata, lebih 150 orang berada di dalamnya ketika kemalangan.

Kira-kira 50 orang berjaya berenang ke tebing atau diselamatkan oleh kapal lain. 


Tags / Kata Kunci: Bangladesh , Sungai Padma , kargo
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan