13 Cedera Letupan Bom Di Narathiwat - Berita Dunia | mStar

13 Cedera Letupan Bom Di Narathiwat

Diterbitkan: Jumaat, 20 Februari 2015 9:01 PM

(Ubah saiz teks)

NARATHIWAT: Sebutir bom buatan sendiri meletup di sini, pada Jumaat menyebabkan 13 orang cedera dan tiga daripada mangsa dipercayai parah.

Kejadian bom kali ini berlaku pada pukul 1.04 tengah hari di hadapan sebuah kedai karaoke, Jalan Na Nakorn, Daerah Muang, Wilayah Narathiwat.

Menurut polis, saksi-saksi melihat beberapa orang lelaki meletak kenderaan dan motosikal yang dipasang bom kemudian beredar menaiki motosikal rakan mereka yang sedang menunggu.

Ketua Polis Wilayah Narathiwat Mej Jen Pol Pattanawut Angkanawin berkata  bom buatan sendiri seberat 50 kg itu dipasang dalam sebuah kenderaan yang dicuri semasa satu kejadian tembak-menembak di Daerah Thepa pada 10 September tahun lepas.

Pasukan bomba memadamkan kebakaran membabitkan sebuah kenderaan.
Beliau berkata kenderaan itu pernah digunakan dalam satu insiden menembak mati empat orang pegawai pentadbiran Mukim Khokpo, Pattani pada 11 September 2014, kata beliau.

Letupan hari ini menyebabkan kemusnahan atau kerosakan 20 premis perniagaan, kebanyakan adalah kedai karaoke, dan beberapa buah kereta dan motosikal berhampiran turut terbakar.

Beliau berkata sebutir lagi bom yang dipasang pada sebuah motosikal yang di diletak sejauh 200 meter dari tempat kejadian letupan dapat dimatikan pada pukul 1.55 tengah hari.

Manakala bom ketiga yang di lontar masuk ke dalam sebuah kedai makan 400 meter dari tempat kejadian pertama tidak meletup.
Tags / Kata Kunci: Narathiwat , Bom
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan