Penceroboh Lahad Datu: Agmibuddin Kiram Meninggal Dunia - Berita Dunia | mStar

Penceroboh Lahad Datu: Agmibuddin Kiram Meninggal Dunia

Diterbitkan: Rabu, 14 Januari 2015 8:13 AM

Agbimuddin Kiram.

(Ubah saiz teks)

MANILA: Agbimuddin Kiram yang mengetuai kumpulan militan bersenjata dari selatan Filipina yang menceroboh Lahad Datu, Sabah pada Februari 2013, telah meninggal dunia akibat serangan jantung di Simunul, Tawi-Tawi, semalam, lapor portal berita Rappler.com.

Portal berita Filipina itu mengatakan Agbimuddin meninggal dunia di kampung halamannya Pulau Tawi-Tawi pada Selasa.

Abangnya, “Sultan Jamalul Kiram” meninggal dunia enam bulan selepas pencerobohan Lahad Datu di Manila juga kerana sakit jantung.

Menurut laporan Rappler.com, selain polis, tiga sumber yang berbeza mengesahkan Agbimuddin atau nama lainnya Datu Puing meninggal dunia di rumahnya di bandar Simunal Tawi-Tawi.

Agbimuddin adalah individu yang bertanggungjawab melatih ratusan “tentera diraja Sulu”, di Tubig Simunul, sebelum kira-kira 200 daripada mereka menyerang Sabah atas alasan itu tanah warisan Kesultanan Sulu.

Pencerobohan diketuai Agbimuddin, manakala timbalannya adalah bekas pegawai kanan dalam pasukan tentera Filipina Jeneral Musa Abdulla yang kemudiannya terbunuh dalam serangan pasukan keselamatan Malaysia.

Sepanjang pencerobohan pengganas Sulu yang berlarutan hampir dua bulan itu, seramai 10 anggota pasukan keselamatan terkorban dalam mempertahankan bumi Malaysia.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan