Malaysia Antara Lima Destinasi Terbaik Untuk Pesara - Berita Dunia | mStar

Malaysia Antara Lima Destinasi Terbaik Untuk Pesara

Diterbitkan: Isnin, 5 Januari 2015 10:04 AM

(Ubah saiz teks)

NEW YORK: Malaysia dinamakan antara lima negara terbaik sebagai destinasi yang sesuai untuk golongan pesara.

Malaysia negara di Asia yang terbaik untuk pesara, mencatatkan markah tinggi kerana mudah untuk pesara menyesuaikan diri, menikmati kemudahan hiburan dan kemudahan lain di samping kos sara hidup yang rendah.

Laman web InternationalLiving.com meletakkan Ecuador di tangga teratas indeks 25 negara terbaik untuk bersara dengan mencatatkan mata tertinggi bagi kos sara hidup, hiburan dan kemudahan asas.

Negara Amerika Selatan itu yang bersempadan dengan Colombia dan Peru berada di tangga teratas.

Selepas Ecuador, lain-lain negara di senarai teratas ialah Panama, Mexico, Malaysia dan Costa Rica.

Laman berkenaan melihat lapan kriteria untuk menentukan negara terbaik itu.

"Negara berkenaan mestilah selamat, menawarkan nilai baik dan menjadi tempat terbaik untuk tinggal selepas anda bersara,” kata pengarang eksekutif InternationalLiving.com, Jennifer Stevens.

Ecuador mencatatkan 92.7 daripada 100 mata dengan markah tertinggi diperoleh untuk cuaca, kos menyewa atau membeli hartanah, diskaun penerbangan, pengangkutan awam serta kemudahan yang ditawarkan kerajaan untuk pesara.

"Walaupun harga meningkat sedikit sejak beberapa tahun kebelakangan, hartanah di Ecuador mempunyai nilai terbaik berbanding negara lain,” kata Dan Prescher, editor kanan laman web berkenaan.

Panama dianggap destinasi terbaik di Amerika Tengah kerana ia menawarkan visa khas kepada pesara dengan menawarkan perkhidmatan perubatan istimewa, pengangkutan, makanan, tambang pesawat serta bil elektrik dan telefon.


Tags / Kata Kunci: pesara , International Living , Ecuador
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan