Thailand Tahan Lanun Warga Indonesia, Rampas Minyak Sawit - Berita Dunia | mStar

Thailand Tahan Lanun Warga Indonesia, Rampas Minyak Sawit

Diterbitkan: Jumaat, 28 November 2014 7:10 PM

(Ubah saiz teks)

NARATHIWAT: Pihak berkuasa Thailand menahan lapan warga Indonesia disyaki lanun ketika berada dalam kapal Sricadi 515 di perairan Teluk Siam, daerah Takbai dekat sini, Jumaat.

Ketua Polis Marin ke-7 Wilayah Narathiwat Mej.Pol. Puthinan Puthiranon berkata mereka ditahan pihak berkuasa daerah Takbai, Wilayah Narathiwat, ketika kapal itu berhenti di kawasan berkenaan kira-kira 9 pagi tadi.

Beliau berkata semasa siasatan, suspek mengaku mereka merompak dan merampas kapal itu di perairan Indonesia pada 9 Okt lepas.

Sebelum ini, pihak berkuasa Indonesia melaporkan kapal itu, yang membawa 2.7 juta liter minyak sawit mentah bernilai 60 juta baht, telah dirompak lanun.

Puthinan berkata kesemua suspek ditahan kerana kesalahan memasuki Thailand tanpa dokumen sah, memiliki minyak sawit mentah tanpa izin dan memiliki kapal yang tiada sebarang dokumen yang sah.

Menurutnya seorang daripada suspek itu memberitahu bahawa mereka berada di perairan Teluk Siam selama enam hari dan telah menjual sebanyak 300,000 liter minyak sawit mentah kepada peniaga Indonesia di perairan Wilayah Pattani.

Puthinan berkata kesemua suspek itu dibawa ke Balai Polis Wilayah Narathiwat untuk siasatan lanjut.

Polis juga akan melaporkan kepada Pejabat Kedutaan Indonesia di Bangkok mengenai tangkapan itu, katanya.


Tags / Kata Kunci: Thailand , Indonesia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan