Israel Lulus Bina 500 Rumah Baharu Di Timur Baitulmaqdis - Berita Dunia | mStar

Israel Lulus Bina 500 Rumah Baharu Di Timur Baitulmaqdis

Diterbitkan: Selasa, 4 November 2014 1:12 PM

(Ubah saiz teks)

BAITULMAQDIS: Jawatankuasa kerajaan Israel semalam meluluskan pembinaan 500 rumah baharu di timur Baitulmaqdis, kawasan penduduk negara Palestin

Kelulusan peringkat awal jawatankuasa Kementerian Dalam Negeri itu bagi pembinaan rumah baharu di Ramat Sclomo, di Tebing Barat, adalah langkah yang tidak diiktiraf oleh negara lain.


Minggu lalu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengarahkan supaya diteruskan rancangan untuk membina 600 unit rumah di Ramat Shlomo dan 400 lain di Har Homa di timur Baitulmaqdis.

Pegawai Palestin dan masyarakat antarabangsa menyatakan bantahan mereka dan menganggap langkah Israel itu sebagai halangan utama dalam usaha mencari perdamaian di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza serta menjadikan timur Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya.

Seorang pegawai Israel berkata pihaknya berharap perkara itu tidak tidak dihebohkan ketika ia masih di peringkat perancangan dan perundangan, sebelum memulakan pembinaan.

Katanya, jumlah rumah di Ramat Shlomo dikurangkan atas sebab alam sekitar.

Di Washington, jurucakap Jabatan Negara, Jen Psaki berkata laporan itu bercanggah dengan matlamat Israel untuk mencari perdamaian.

Tags / Kata Kunci: Israel , Baitulmaqdis
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan