Disney Tampil Selamatkan Krisis Ekonomi Paris Disneyland - Berita Dunia | mStar

Disney Tampil Selamatkan Krisis Ekonomi Paris Disneyland

Diterbitkan: Isnin, 6 Oktober 2014 6:06 PM

Maskot salah satu karakter kartun Disney, Mickey Mouse di hadapan Istana 'Sleeping Beauty' di Paris Disneyland, pinggir Paris. Foto AFP

(Ubah saiz teks)

PARIS: Euro Disney, pengendali Paris Disneyland yang merupakan salah satu tarikan utama di Eropah, pada Isnin mengumumkan ia menerima pakej pembiayaan semula berjumlah satu bilion euro (RM4.1 bilion) bagi menangani krisis selepas berhadapan dengan penurunan mendadak dalam bilangan pengunjung.

Pelan kewangan itu didedahkan dalam satu mesyuarat krisis pada awal Isnin sebelum pasaran saham dibuka, turut melibatkan suntikan wang berjumlah 420 juta euro (RM1.7 bilion) oleh syarikat induk Disyney di Amerika Syarikat (AS) dan penukaran hutang 600 juta euro (RM2.5 bilion) kepada Disney sebagai ekuiti.

Presiden Euro Disney, Tom Wolber menyatakan bahawa punca krisis disebabkan oleh persekitaran ekonomi yang sukar di Eropah.

"Paris Disneyland merupakan destinasi pelancongan nombor satu di Eropah, tetapi cabaran ekonomi yang sedang berlaku di Eropah dan beban hutang kita telah mengakibatkan penyusutan dalam perolehan dan kecairan kewangan dalam operasi," katanya dalam satu kenyataan.

Wolber berkata, pelan kecemasan itu adalah penting untuk memperbaiki keadaan kewangan dan membolehkan syarikat itu terus melakukan pelaburan di resort itu yang menambahbaik pengalaman yang menarik buat para pengunjung.

Paris Disneyland dibuka pada 1992 di timur pinggir Paris.

Tags / Kata Kunci: Euro Disney , Paris Disneyland
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan